17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Combinatul, un  butoi de pulbere
Combinatul, un butoi de pulbere
Reamintim că cea de-a doua şedinţă de conciliere a conflictului de interese, desfăşurată miercurea trecută la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, a eşuat, 5 sindicate acceptând oferta conducerii în timp ce 4 sindicate, şi anume Sindicatul SLIO de la UOR,  sindicatul Siderurgistul de la ULP, sindicatul de la UPSRS şi sindicatul mecanicilor de locomotivă de la UETU, afiliate la FSS Metarom Galaţi, au anunţat că nu au mandat din partea membrilor de sindicat pentru a accepta oferta conducerii şi că vor parcurge mai departe paşii prevăzuţi de lege. Preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei, a declarat miercurea trecută, după terminarea şedinţei de conciliere, că reprezentanţii celor 4 sindicate vor începe strângerea semnăturilor necesare pentru declanşarea grevei. Intenţia celor 4 sindicate de a continua lupta pentru creşterea salariilor a dat naştere unui punct de vedere din partea reprezentanţilor administraţiei Combinatului. Astfel, purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu, a remis un comunicat de presă în care se precizează următoarele: „În timpul întâlnirii de conciliere am confirmat oferta noastră finală, propusă luni: creştere salarială de peste 8% pentru angajaţii de pe posturi care nu necesită studii superioare şi o majorare a primei de Crăciun. Aceasta a fost agreată de cinci sindicate, dar respinsă de alte patru, ceea ce înseamnă că, acum, propunerea nu poate fi aplicată. ArcelorMittal Galaţi a oferit o creştere salarială atractivă raportată la condiţiile economice actuale din Romania. Începerea unei greve nu ar ajuta cu nimic în  actualul context economic şi ar fi contrară  intereselor majore ale angajaţilor”.
Reamintim că cele 5 sindicate care au acceptat oferta conducerii sunt sindicatul Democratic Metalurgistul, Sindicatul de la UPDES şi sindicatul DMU, toate 3 afiliate la FSS Metarom Galaţi, sindicatul Forum şi sindicatul UTSL. Oferta conducerii a fost de acordare a unei creşteri de 8% începând de la 1 ianuarie, a unui bonus lunar de 20 de lei dacă sunt realizate măsurile de protecţie a muncii, la care se adaugă majorarea unei prime de la 1,2 milioane de lei vechi la 2 milioane de lei vechi, acest lucru fiind însă condiţionat de realizarea EBITA. Propunerea este valabilă în cazul muncitorilor, maiştrilor şi personalului TESA cu studii medii, în timp ce pentru personalul TESA cu studii superioare sau cu funcţii de execuţie creşterea salarială este de 4%, la care se mai adaugă un bonus de 2,5%, care este acordat în funcţie de performanţe.

Cine va avea câştig de cauza?

În timp ce reprezentanţii celor 4 sindicate strâng semnături pentru declanşarea grevei, considerând că lupta pentru cresterea salariilor trebuie dusă mai departe pentru a obţine o majorare salarială de 18%,  reprezentanţii conducerii susţin faptul că încetarea lucrului ar fi contrară intereselor angajaţilor în actualul context economic. Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de directorul coordonator al ITM Galaţi, Ionel Petrea, Legea 168/1999 privind soluţionarea conflictelor prevede că, în cazul în care sindicatele şi conducerea convin să renunţe la medierea sau arbitrajul conflictului de interese, sindicatele care au declanşat conflictul de interese pot declanşa greva dacă pentru acest lucru a semnat jumătate din numărul membrilor de sindicat.
„Greva poate fi de avertisment, cu întreruperea cel mult 2 ore a lucrului, care trebuie anunţată conducerii cu 48 de ore înainte, iar după 5 zile de la declanşarea grevei de avertisment poate fi declanşată greva propriu-zisă, adică greva generală, care trebuie anunţată conducerii cu 48 de ore înainte. Declanşarea grevei propriu-zise nu este condiţionată de declanşarea înainte a grevei de avertisment”, ne-a precizat directorul ITM Galaţi.
Soarta acţiunii de protest, adică încetarea lucrului, se află în mâinile siderurgiştilor, membri de sindicat, care trebuie să decidă dacă sunt capabili să lupte mai departe pentru drepturile lor, ceea ce înseamnă să semneze pe tabele.

Articole înrudite