19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deşi a trecut aproape o lună de când reprezentanţii federaţiilor reprezentative şi ai patronatului din metalurgie au ajuns la un acord pe marginea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă (CCM), care ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie, documentul încă nu a fost semnat de cele două părţi şi nici înregistrat la Ministerul Muncii pentru a putea deveni literă de lege. Reamintim că tratativele pe marginea CCM-ului au intrat acum câteva luni în impas ca urmare a refuzului sindicatelor de a accepta condiţiile patronatelor, şi anume renunţarea la acordarea sporului de vechime pe perioada şomajului tehnic, un alt motiv de dezacord fiind cel legat de cuantumul sumelor primite în momentul disponibilizării. În urma negocierilor desfăşurate pe 12 mai între sindicalişti şi patronate s-a convenit ca prevederile noului CM să intre în vigoare de la 1 iulie, iar salariul minim al unui muncitor calificat să fie de 750 de lei, faţă de 600 de lei, cât este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă la nivel naţional. De asemenea, s-a mai stabilit ca în caz de disponibilizări salariaţii să primească echivalentul a cel puţin 3 salarii la care se va adăuga sporul de vechime. Deşi a trecut aproape o lună de când cele două părţi au ajus la o înţelegere, Contractul Colectiv de Muncă nu a fost semnat, neputând fi astfel înregistrat. Liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu, Gheorghe Tiber, ne-a declarat că a primit din partea patronatului un draft al CCM-ului care cuprinde însă nişte greşeli de redactare care sunt defavorabile salariaţilor.
”După ce am citit procesele vebale de la şedinţele de negociere şi conţinutul draftului de contract, am constatat nişte inadvertenţe pe care le numesc, să spunem, greşeli de redactare, dar care sunt în dezavantajul salariaţilor. Un astfel de exemplu este prevederea cuprinsă în draftul de contract privitoare la faptul ca salariul minim de 750 de lei să fie aplicat doar în cazul salariaţilor care au un salariu mai mic decât acest cuantum. În cadul negocierilor pe care le-am avut cu reprezentanţii patronatului nu s-a convenit acest lucru, iar această greşeală, să o numesc aşa, este în defavoarea salariaţilor, deoarece aplicarea coeficienţilor de ierarhizare s-ar aplica doar în cazul salariaţilor care au salariu de până la 750 de lei, deci numai acestora le-ar creşte salariile. Sunt mai multe greşeli de redactare în draftul de contract. Noi am făcut o serie de obiecţii pe care le-am transmis şi celorlalte federaţii sindicale pentru a le analiza şi sper să ne întâlnim pentru a discuta pe maginea acestei teme, iar apoi voi transmite obiecţiunile către patronat”, ne-a mai declarat Gheorghe Tiber.
Până când se va dezlega misterul greşelilor intenţionate sau nu din draftul de CCM, mai sunt aproape 2 săptămâni până când noul CCM ar trebui să intre în vigoare, cel puţin aşa cum au convenit sindicaliştii şi patronatele.


Articole înrudite