03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Radierile de firme depăşesc lună de lună jumătate din înmatriculări, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).  Cât priveşte firmele nou înfiinţate, lucrurile ar sta mai rău decât o arată statisticile, potrivit surselor bancare ale Conso.ro.
Oficial, în septembrie au fost operate 5.043 de radieri şi 9.018 înmatriculări (o rată a radierilor de 56%), dar datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) nu precizează vârsta firmelor radiate. În august rata radierilor era de 55.8%, iar în iulie de 69,5%, potrivit ultimelor date ale ONRC. Statisticile oficiale înregistrează proporţii similare şi în celelalte luni ale anului, cu excepţia extremelor din primele 2 luni ale anului.
În luna ianuarie, firmele radiate au ajuns la 95 % din numărul firmelor înmatriculate, dar în februarie rata radierilor a scăzut la 17%. Pe de altă parte, statisticile oficiale nu ar fi foarte relevante, atât pentru că nu precizează vârsta firmelor, dar şi pentru că multe afaceri care îşi închid porţile nu sunt radiate de la Registrul Comertului, ci sunt menţinute în stand-by de către asociaţi sau acţionari. Din totalul de până la 70.000 de firme nou-înfiinţate într-un an, „jumătate nu reuşesc să se menţină pe piaţă mai mult de 12 luni“, potrivit aceleiaşi surse.
Totalul înmatriculărilor din primele 9 luni ale anului a fost de 99.846 de firme. Rata radierilor fiind de 51%, potrivit datelor ONRC.
Băncile fug în general de firmele nou înfiinţate, fiindu-le atribuite cel mai înalt grad de risc.


Articole înrudite