05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Economia globală va scădea din nou puternic
Economia globală va scădea din nou puternic
Economia globală va scădea din nou puternic, după ce a fost alimentată artificial de stimulentele financiare care au curs doldora pentru a stopa efectele recesiunii, a anunţat economistul Nouriel Roubini. Cel care a avertizat înainte cu un an că va urma o criză financiară globală susţine că o nouă scădere puternică este posibilă cu atât mai mult cu cât excesele fundamentale care au dat naştere crizei – nivelele aberante de îndatorare şi marjele mari de tranzacţionare din sectorul privat – nu au fost corectate încă. În momentul de faţă, statele care au cheltuit prea mult – SUA, Marea Britanie, Spania sau Grecia – sunt nevoite să scape de povara financiară şi, prin urmare, cheltuie, consumă şi importă mai puţin.
În schimb, statele care au economisit prea mult – China, Germania, statele asiatice emergente şi Japonia – nu cheltuie destul cât să compenseze zgârcenia ţărilor de mai sus. Motiv pentru care cererea globală va fi mai mică în toate sectoarele, iar evoluţia economiei mondiale – aşijderea. El a atras atenţia că scăderea economiei globale se va accelera până la finalul anului. Stimulentele fiscale vor dispărea şi vor fi înlocuite, în cele mai multe state, de programe de austeritate. Reducerile de stocuri, care au relansat pieţele în ultimele câteva trimestre, nu vor mai avea efect.
Nouriel Roubini a spus că problemele de risc suveran ale zonei euro se pot agrava. Nu trebuie să uităm de eventualitatea unui atac israelian asupra Iranului în următorii 12 ani, ofensivă care ar duce la explozia preţului petrolului - factor care, în vara lui 2008, a contribuit din plin la instituirea recesiunii globale. În tot acest timp, guvernele au rămas fără instrumentele necesare evitării acestui scenariu. În economiile avansate, stimulentele fiscale nu-şi mai găsesc locul, iar încercările de a salva instituţiile financiare considerate "prea mari ca să dea faliment" vor fi limitate serios.


Articole înrudite