03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Exporturile de carne pot suferi mici sincope pe termen scurt după scandalul cărnii de cal, dar firmele româneşti vor ieşi mai întărite după finalizarea anchetelor, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
„Atât timp cât nu s-a dovedit că din punct de vedere fitosanitar carnea din România ar fi nesănătoasă, că românii sunt escroci, că firmele româneşti exportatoare ar putea fi catalogate ca neserioase, nu văd de ce ar exista prejudicii. Singura pierdere pentru companiile exportatoare româneşti ar fi în cazul în care unii din beneficiarii externi ar fi eliminaţi din comerţul internaţional ca urmare a verificărilor făcute cu prilejul scandalului cărnii de cal. În acest caz, s-ar pierde o serie de contracte şi va dura ceva timp până companiile ar găsi alţi parteneri pentru export”, a declarat Mihai Ionescu.
Conform datelor Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), exporturile companiilor româneşti din industria cărnii se ridică anul la 300 de milioane de euro. Din cei 41 de membrii ARC, care asigură 55% din totalul producţiei de mezeluri, 15 au acreditare pentru export pe piaţa comunitară, cu precădere în ţări precum Grecia, Cipru, Marea Britanie şi Italia.
„Desigur, faptul că în rândul consumatorului final, din afara României, va exista o percepţie negativă asupra produselor din carne va scădea cantitate cumpărată, dar desigur, pentru o perioadă scurtă de timp. România, cred, va ieşi întărită ca imagine după finalizarea controalelor internaţionale, iar organismele de control au confirmat deja că românii sunt serioşi, iar firmele care importă de pe piaţa noastră o vor face în continuare cu încredere”, a spus Mihai Ionescu.
Scandalul cărnii de cal continuă să aducă prejudicii companiilor româneşti din industria cărnii, deşi autorităţile naţionale dar şi cele ale ţărilor membre UE au confirmat că frauda apărută în cazul etichetării cărnii de cal nu a plecat din România, Asociaţia Română a Cărnii urmând să prezinte, în câteva zile, pierderile suferite de aceste companii.
"Scandalul de fraudă în care a fost implicat pe nedrept ţara noastră aduce în continuare prejudicii abatoarelor româneşti care exportă în UE. Avem 2-3 abatoare care exportau carne de vită către Uniunea Europeană şi care deocamdată au primit semnale că trebuie să mai aştepte reluarea exporturilor, deşi România a fost scoasă din acest scandal", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), Mihai Vişan.
Acesta a precizat că ARC va prezenta în 2-3 zile o estimare a pierderilor suferite de companiile româneşti din industria cărnii, în urma scandalului privind etichetarea frauduloasă a cărnii de cal drept carne de vită.
Vişan a apreciat reacţia promptă şi sigură a autorităţilor naţionale în privinţa acestor acuzaţii aduse industriei din România, subliniind că nu acelaşi lucru poate fi afirmat în ceea ce priveşte reacţia unor autorităţi din statele membre.
Industria de procesare a cărnii din România are în prezent 200 de unităţi agreate pentru export în UE, schimburi intracomunitare cu 18 ţări şi 20.000 de angajaţi direct şi în jur de 500.000 oameni integraţi în industrii colaterale. De asemenea, 95% din ceea ce se consumă din acestă industrie este produs românesc. Valoarea pieţei autohtone a cărnii se ridică la 1,2 miliarde de euro, circa 1% din PIB.


Articole înrudite