06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România va ajunge anul acesta, ca urmare a dublării producţiei de porumb faţă de 2007, până la 9 milioane de tone, în top 10 mondial al ţărilor producătoare, după Statele Unite, China, Brazilia dar înaintea altor ţări ca Ucraina, Spania sau Federaţia Rusă. Estimările privind producţia de porumb se ridică la 303 mil. tone în SUA, 162 mil. tone în China, 54 mil. tone în Brazilia sau 15 mil. tone în Argentina, după cum arată un studiu al United States Department of Agriculture (USDA).
România ocupă primul loc în UE în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu porumb, deţinând aproape 30% din suprafaţa totală de 8,6 milioane de hectare. Producţia de anul acesta are însă doar o pondere de 16% din producţia totală a UE, din cauza mediei la hectar de doar 4 tone, în condiţiile în care media UE este de 6,5 tone, potrivit estimărilor USDA.
Statele Unite au cea mai mare suprafaţă cultivată cu porumb, de 31,5 mil. ha, iar la o producţie medie de 9,6 tone/ha, după cum arată previziunile USDA pentru acest an, producţia totală va ajunge la 300 mil. tone doar din această cultură. Productivitatea mult mai mare este dată şi de utilizarea pe scară largă a plantelor modificate genetic pentru a rezista la anumite erbicide. România, situată din punctul de vedere al PIB/capita, de circa 6.000 de euro, la jumătatea clasamentului mondial, are foarte puţine sectoare unde este în top 10 mondial. Alte domenii în care suntem în top 10 la nivel internaţional sunt consumul de bere pe cap de locuitor. România se plasează însă pe locul 5 în lume la viteza internetului, conform unor studii, precum şi în top cinci mondial al ţărilor din care se expediază mesaje spam.


Articole înrudite