29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Agriculturii: „Preţurile la alimente nu au explodat atât de mult încât să ne speriem”
Ministrul Agriculturii: „Preţurile la alimente nu au explodat atât de mult încât să ne speriem”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, consideră că preţurile la alimente nu au explodat, în utima perioadă, "atât de mult încât să ne speriem".
"Aţi văzut evoluţia în ultimul timp a preţurilor la alimente. Nu cred că au explodat atât de mult încât să ne speriem. Este normal ca la legumele care se produceau în sezonul acesta în România să fie un deficit şi o creştere de preţ, dar eu am văzut salată cu 2,5 lei în magazin şi ouă la 1 leu pe raft. Dacă cumpărăm ouă la bucată sunt mai scumpe, dacă le cumpărăm la cofrag este mai ieftin", a precizat Stelian Fuia, răspunzând unei întrebări referitoare la evoluţia preţurilor la alimente.
În ceea ce priveşte discuţiile cu Consiliul Concurenţei referitoare la preţul ouălor, ministrul Agriculturii a declarat că ar trebui să se autosesizeze Consiliul Concurenţei.
"Discuţiile au fost cu Consiliul Concurenţei, dar mai departe este treaba lor să se autosesizeze şi să întreprindă o astfel de cercetare, dacă este cazul. Au fost discuţii, este treaba lor sa se autosesizeze", a subliniat Fuia.
Recent, şeful de la MADR a precizat că majorarea preţului la ouă este o conjunctură de moment, provocată şi de situaţia meteo, dar şi de faptul că nu mai vin cantităţi mari de ouă din import din cauza normelor de bunăstare impuse de UE pentru creşterea găinilor ouătoare.
Potrivit MADR, producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95% din cerinţele pieţei interne, iar preţul de producător, fără TVA, înregistrat la finele lunii februarie, când au sărit preţurile la raft a fost de circa 0,35 bani/bucată la categoria M şi L.
În perioada de iarnă, de obicei, România importa un procent de ouă de consum pentru acoperirea necesarului de pe piaţa internă de aproximativ 15-20 % din alte state membre ale Uniunii Europene.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a anunţat că piaţa ouălor se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei deoarece va intra pe piaţa liberă producţia de ouă din gospodăriile ţărăneşti , iar producătorii vor ieşi cu noi efective de păsări.
"Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar. Dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucată, fără TVA. Din importuri, cele mai multe cantităţi de ouă veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 - 0,62 lei pe bucată. Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale", a declarat recent pentru AGERPRES, preşedintele UCPR, Ilie Van.
Preţul ouălor a crescut în timp record în supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată, corelat şi cu o lipsă acută din unele magazine.


Articole înrudite