29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liderii celor mai puternice 20 de ţări din lume au căzut de acord să evite declanşarea unui aşa-numit război valutar. Adică să-şi deprecieze propria monedă pentru a ajuta exporturile naţionale în detrimentul importurilor.
Economia mondială nu şi-a revenit nici pe departe în urma crizei declanşate în 2008. În acest context, există temeri că unele ţări ar dori să apeleze la tactici protecţioniste, cum ar fi deprecierea monedelor sau instituirea unor cote dezavantajoase pentru importuri.
"Membrii G20 trebuie să-şi alinieze cadrul de politică a cursului valutar astfel încât să creştem împreună şi să evităm o spirală descendentă cauzată de politici dezavantajoase pentru alte ţări", a spus Lael Brainard, subsecretar de stat la Trezoreria SUA.
"Sunt convins că pentru a ajunge la o creştere economică sustenabilă şi echilibrată, membrii G20 ar trebui să se concentreze mai mult pe reforme structurale decât pe stimuli fiscali şi monetari pe termen scurt", a declarat şi comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.
Liderii se tem că dacă o ţară va începe să-şi deprecieze moneda pentru a stimula exporturile, şi alte state i-ar putea urma exemplu. S-ar declanşa, astfel, un război valutar la nivel global. Cele mai dezvoltate state din lume au căzut de acord să nu ia astfel de măsuri.
"Nu am observat vreun posibil "război valutar". Am auzit îngrijorări privind cursul de schimb, dar nu de un război valutar. Nu am remarcat confruntări, ci dialog, dezbateri, discuţii", a declarat directorul FMI, Christine Lagarde.
Şeful Fondului Monetar Internaţional a felicitat Banca Centrală Europeană pentru măsurile adoptate în ultimul an, însă a criticat autorităţile din Statele Unite şi Japonia, cărora le-a cerut planuri de stimulare a mediului privat. Pe de altă parte, miniştrii de finanţe ai G20 nu au ajuns la vreun consens privind reducerea datoriei publice, mai ales din cauza revenirii economice fragile la nivel mondial.


Articole înrudite