08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mediul economic ostil şi imprevizibil din ziua de azi îi determină pe manageri să aleagă candidaţii care demonstrează că pot face faţă cu brio situaţiilor de stres maxim. Deşi nimeni nu neglijează nivelul IQ-ului, capacitatea de a rămâne calm devine o calitate din ce în ce mai rară şi dorită de angajatori, arată studiile recente.
Pentru a afla care sunt aptitudinile pe care angajatorii pun accent în condiţiile actuale în care se află piaţa muncii şi care sunt priorităţile managerilor, CareerBuilder a realizat un sondaj pe un eşantion de 2.662 de companii din SUA, scrie Business Insider. Rezultatele cercetării au demonstrat că inteligenţa emoţională are prioritate în alegerea candidatului potrivit, IQ-ul rămânând pe locul doi. Potrivit studiului, 34% din angajatori pun un accent mai mare pe inteligenţa emoţională atunci când angajează sau avansează angajaţi în această perioadă. 71% susţin că inteligenţa emoţională este mai valoroasă decât IQ-ul şi 59% dintre cei intervievaţi nu ar angaja pe cineva care are un IQ ridicat dar rezultate slabe privind inteligenţa emoţională. În cazul angajaţilor care sunt examinaţi pentru o promovare, cel cu un grad mai ridicat de inteligenţă emoţională va obţine avansarea, în defavoarea celui cu un IQ ridicat, au declarat 75% dintre managerii incluşi în studiu.
De ce consideră managerii că inteligenţa emoţională este atât de importantă?
Cei cu un grad ridicat de inteligenţă emoţională au avut întotdeauna rezultate excelente în situaţiile în care au fost nevoiţi să îşi păstreze calmul sub tensiune, au rezolvat eficient conflictele, au ştiut să fie empatici şi au ştiut să conducă după puterea exemplului, potrivit respondenţilor.
CareerBuilder a oferit şi câteva explicaţii pentru rezultatele cercetării. În primul rând, volatilitatea pieţelor şi starea economiei pun o presiune imensă asupra companiilor şi ameninţă locurile de muncă, lucru care duce către o perioadă extrem de stresantă în majoritatea mediilor de lucru. În condiţiile în care nivelul de anxietate creşte, capacitatea de a face faţă situaţiilor de stres şi presiunilor, păstrând în acelaşi timp un mediu de lucru matur şi sensibil, este mult mai valoroasă acum decât a fost vreodată.


Articole înrudite