04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pescuitul la ştiucă, interzis până în 15 martie
Pescuitul la ştiucă, interzis până în 15 martie

Prohibiţia pescuitului la ştiucă a intrat în vigoare, vineri 24 februarie 2017, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ddbra.ro.
Pescuitul la ştiucă este interzis, potrivit sursei, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a ordinului de prohibiţie din acest an, respectiv 23 februarie, până la data de 15 martie.
Ordinul Ministerului Agriculturii şi cel al Mediului instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în perioada 1 aprilie-30 mai, iar în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv în Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 1 aprilie-15 mai inclusiv.
De asemenea, pescuitul comercial, recreativ şi familial este interzis în faţa gurii Dunării Meleaua Sfântu Gheorghe-Ciotic, precum şi în complexul Razim-Sinoe şi în lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 aprilie-30 mai inclusiv.
Ordinul stabileşte de asemenea perioadele în care unele unelte de pescuit pot fi folosite în anumite zone din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, precum şi perioadele şi zonele în care este interzis pescuitul scrumbiei.
Perioadele de prohibiţie a pescuitului sunt stabilite anual de autorităţi în baza unor studii efectuate de specialişti în piscicultură şi urma consultării asociaţiilor de pescari, ordinul având drept rol protejarea speciilor de peşti în perioadele şi zonele în care se înmulţesc.
Spre deosebire de ordinele de prohibiţie din anii trecuţi, cel din acest an include şi perioadele de prohibiţie pe unele râuri şi pârâuri din România. Pe unele dintre ele, sunt declarate zone de protecţie a resurselor acvatice vii şi este interzis pescuitul de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial până la data de 15 martie.
Ştiuca, una din speciile care atrage pescarii sportivi în Delta Dunării, este apreciată pentru carnea şi icrele sale, producţia din această specie de interes economic atingând un nivel record de 2 666 de tone în anul 1965 şi un nivel minim de patru tone în anul 1994, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării.


Articole înrudite