28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peste 23.000 de fermieri au depus cereri pentru accesarea de credite necesare activităţilor curente
Peste 23.000 de fermieri au depus cereri pentru accesarea de credite necesare activităţilor curente
Perioada grea prin care trece agricultura îi determină pe majoritatea fermierilor gălăţeni să apeleze la formele de sprijin oferite de autorităţi pentru a putea să-şi înfiinţeze culturile. Astfel, până la această dată au fost depuse 23.127 de cereri pentru o suprafaţă ce depăşeşte 260.000 de hectare, după cum ne-a declarat Alexandru Sântion, directorul APIA Galaţi. Cele mai multe cereri au venit de la centrele locale din Tecuci (22.183 de cereri), Culdalbi (19.050 de cereri) şi Târgu-Bujor (17.492 de cereri).
Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi eliberează în această perioadă adeverinţe pentru beneficiarii schemei de plată unică pe suprafaţă, ce intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente. La solicitarea scrisă a fermierilor, APIA Galaţi le va elibera adeverinţa prin care confirmă că beneficiarul a depus cererea de plată pentru schema de plată unică pe suprafaţă, dar şi că au fost finalizate controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată.
Eliberarea adeverinţelor este condiţionată de verificările din teren
SAPS (schema de plată unică pe suprafaţă) constă în acordarea unei sume stabilite pe hectar, plătibilă o dată pe an, necondiţionat de obţinerea de producţie. Conform OUG nr. 125/2006, beneficiarii plăţilor directe în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune, locatari sau alte asemenea. Arendatorul, concedentul sau locatorul nu beneficiază de plăţi directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat. Pot beneficia de adeverinţele amintite doar fermierii selectaţi în urma controlului pe teren (clasic sau prin teledetecţie) şi numai după finalizarea verificărilor.
„Pentru a primi credit, fermierii nu trebuie să fi fost excluşi de la plată până la data emiterii adeverinţei şi să îndeplinească condiţiile generale pentru acordarea sumelor pe care le solicită. Valoarea creditului este de 110 euro pe hectar”, precizează directorul APIA Galaţi.


Articole înrudite