29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia de porumb a României se va diminua cu cel puţin 2,1 milioane de tone în 2012
Producţia de porumb a României se va diminua cu cel puţin 2,1 milioane de tone în 2012
Producţia de porumb a României se va diminua cu cel puţin 2,1 milioane de tone în 2012 din cauza secetei înregistrate în această vară în centrul şi estul Europei, potrivit datelor Asociaţiei Generale a Cultivatorilor de Porumb din Franţa, care citează ultimul raport din 17 august al firmei de cercetare a pieţei cerealelor din Europa - Strategie Grains.
În 2011, România a obţinut o producţie de porumb de 11,666 milioane tone, de pe o suprafaţă de 2,613 milioane hectare, situându-se pe primul loc din Uniunea Europeană (UE), după suprafaţa cultivată şi pe locul doi la producţie, după Franţa.
Potrivit raportului, producţia de porumb din UE a fost revizuită în scădere cu 7,1 milioane de tone din cauza condiţiilor climatice înregistrate în centrul şi estul Europei, fiind estimată la 58,06 milioane de tone.
Producţia de porumb va înregistra cele mai importante scăderi în Ungaria, cu 2,3 milioane de tone, Italia şi România, fiecare cu câte 2,1 milioane tone. Raportul estimează că diminuarea ofertei europene de porumb va avea un impact major asupra structurii schimburilor intra-comunitare.
Asociaţia franceză precizează ca starea culturilor din Franţa este satisfăcătoare iar previziunile de producţie la porumb efectuate de Strategie Grains, dar şi de o altă firmă de cercetare, Agreste, estimează o cantitate de 16,19 milioane de tone, respectiv de 15,4 milioane de tone, producţii care vor permite Franţei să acopere cota de piaţă lăsată liberă de Ungaria şi România.
Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii estimează, în nota de fundamentare a proiectului privind acordarea ajutorului de minimis în agricultură, o suprafaţă totală afectată de secetă de peste 3,7 milioane hectare, din care culturile de primăvară reprezintă 1,7 milioane de hectare.
Culturile cele mai afectate de secetă sunt porumbul, cu 81,2% din totalul suprafeţei cu culturi de primăvară afectate de secetă, şi floarea-soarelui cu 45,8%.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, a declarat pentru AGERPRES că din punct de vedere al gradului de vătămare, suprafaţa afectată de secetă a crescut de la 30% la 40-45% din cele 2,85 milioane hectare însămânţate cu porumb în primăvară, dar cu toate acestea producţia din 2012 va asigura necesarul intern al României de 6,5-7 milioane de tone.
"Din informaţiile primite de la Comisia Europeană şi USAID, România este dată cu o producţie de porumb mai mică cu doar două milioane de tone faţă de anul trecut. Chiar dacă presupunem că vom mai avea pierderi din cauza secetei, în diferite grade, pe 1,85 milioane de hectare din suprafaţa însămânţată cu porumb şi cu randament la jumătate faţă de anul trecut tot ne asigurăm necesarul intern de porumb care se ridică la 6,5 - 7 milioane de tone. Totuşi până nu tragi linie nu poţi să ştii cum stai. Tot ce avem acum sunt doar estimări şi prognoze", a spus Botănoiu.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România s-a situat pe primul loc din UE în 2011, după suprafaţa cultivată cu porumb, ocupând locul doi la producţie, după Franţa, din cauza unui randament inferior.
Randamentul la porumb realizat anul trecut în România de 4.464 kg/ha a fost cel mai mic înregistrat în statele membre, doar Polonia şi Ungaria situându-se în apropierea României cu 5.746 kg/ha, respectiv 5.897 kg/ha.
În 2011, suprafaţa cultivată cu porumb în UE a fost de 8,72 milioane hectare (ha), din care România a deţinut 2,613 milioane ha, fiind urmată de Franţa şi Ungaria cu 1,571 milioane hectare, respectiv 1,256 milioane ha.
Franţa a deţinut supremaţia în privinţa producţiei de porumb cu 13,736 milioane tone în 2011, urmată de România cu 11,666 milioane tone, de Italia şi Ungaria cu 7,877 milioane tone, respectiv 7,41 milioane tone.
Producţia totală de porumb la nivelul celor 27 de state membre a fost de 60,19 milioane tone (57,843 milioane tone în 2010), cu un randament de 6.902 kg/ha.

Articole înrudite