25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Compania Prutul SA, unul dintre principalii producători de ulei vegetal din România, a intrat în marea grădină a companiei elveţiene Glencore Industries the Netherlands B.V.
Prutul SA deţine fabrica de ulei Prutul din Galaţi şi 21 de capacităţi de depozitare de cereale şi oleaginoase în 9 dintre judeţele cu cel mai mare potenţial agricol din România.
Tranzacţia dintre acţionarii Marian şi Cristin Andreev (acţionari majoritari ai Prutul SA) şi Glencore s-a încheiat la data de 25 octombrie 2012 şi a devenit efectivă la data de 15 ianuarie 2013, părţile convenind asupra transferului direct către Glencore sau către o firmă nou înfiinţată a părţii celei mai importante a activităţii desfăşurate în prezent de Prutul. Activitatea care face obiectul tranzacţiei se referă la depozitarea seminţelor oleaginoase şi cerealelor în silozuri pe teritoriul României, precum şi la procesarea, depozitarea, rafinarea, îmbutelierea, transportul şi încărcarea în vase, precum şi comercializarea uleiului de floarea soarelui. De asemenea, Glencore va prelua şi SC Helian Holding SRL, la care Prutul deţine 100% din acţiuni.
Aşadar Glencore va prelua bunurile imobile (terenuri şi construcţii), anumite contracte aferente activităţilor fabricii de ulei, mijloace fixe, mărci şi licenţe software, permise şi autorizaţii cu privire la activitatea de depozitare, participaţia deţinută de Prutul în întreprinderea Helian, dar şi angajaţii aferenţi. Se pare că tranzacţia s-a ridicat la peste 25 de milioane de euro. Mărcile de ulei deţinute de Prutul SA sunt: Spornic, Surâsul Soarelui, Bonatelo, Boniflor, Prutul şi Picasol.
Sub incidenţa legii concurenţei, dar fără obiecţiuni din partea Consiliului Concurenţei
Prutul îşi desfăşoară activitatea de depozitare a cerealelor, leguminoaselor boabe şi seminţelor oleaginoase printr-un număr de 21 silozuri situate în judeţele Brăila, Călăraşi, Dolj, Iaşi, Galaţi, Olt, Constanţa, Teleorman şi Ialomiţa. Activitatea de depozitare a Glencore se realizează prin 16 silozuri, situate în judeţele Călăraşi, Olt, Brăila şi Constanţa. Modul de realizarea a activităţii de depozitare a Glencore este asemănător cu cel al societăţii Prutul. Deşi există suprapuneri pe orizontală pe această piaţă în judeţele Olt, Călăraşi, Constanţa şi Brăila, Consiliul Concurenţei a avizat tranzacţia, cea mai afectată de realizarea operaţiunii de concentrare economică fiind piaţa din judeţul Brăila.
Cu toate acestea, Consiliul Concurenţei a decis că „în conformitate cu dispoziţiile art. 46 alin. (2) lit. a) din  Legea concurenţei nr.21/1996 şi ale Regulamentului privind concentrările economice cu modificările şi completările ulterioare, constatând că, deşi cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal, se emite prezenta decizie de neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin dobândirea controlului unic direct de către Glencore Industries the Netherlands B.V. asupra unei activităţi a S.C. Prutul S.A. şi indirect asupra S.C. Helian Holding S.R.L.”.
Justeţea acestei decizii va fi simţită din plin pe propria piele de piaţa de agribusiness din judeţele unde atât Glencore cât şi Prutul deţineau cote importante.
Cine este Glencore
Glencore Industries the Netherlands B.V. este o companie care se ocupă cu extracţia minieră şi comercializarea unei game largi de produse de bază şi materii prime, cum ar fi metalele, minereurile, petrolul şi produsele petroliere, cărbunii şi produsele agricole în întreaga lume. În cadrul sectorului de produse agricole, Glencore produce şi comercializează grâu, porumb, seminţe oleaginoase, orz, orez, făină, uleiuri comestibile, biomotorină, bumbac şi zahăr, dar se ocupă şi cu servicii de finanţare şi de logistică.
Glencore Industries the Netherlands BV face parte din Grupul Glencore International PLC. Acest grup este activ în România pe piaţa serviciilor de depozitare şi comercializare a cerealelor, leguminoaselor boabe şi seminţelor oleaginoase prin următoarele întreprinderi controlate de Glencore International AG: SC Romsiloz Cereale SRL, SC Cerealcom SA – Brăila, SC Comcereale SA - Brăila, SC Barter Port Operator SRL.
La nivel mondial, Glencore este considerată una dintre puterile care conduc lumea din umbră. Are angajaţi proprii doar în număr de aproximativ 3.000, însă la minele, sondele şi celelalte afaceri ale companiei lucrează în total 58.000 de oameni din 33 de ţări. În 2011 a făcut afaceri de 186 miliarde de dolari în energie, metale, minerale şi agricultură. În presa de specialitate se arată că fondatorul Glencore, Marc Rich, are o istorie interesantă. Acesta a fost pus pe lista neagra a FBI pentru acuzaţii de evaziune şi violarea embargoului asupra Iranului. Rich a fost exonerat de preşedintele american Bill Clinton.
Compania are de la ferme în America de Sud la mine de cupru în Zambia şi controlează 55% din zincul tranzacţionat la nivel mondial şi 36% din cupru.


Articole înrudite