29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
RAPORT al Consiliului Fiscal: Topul celor mai profitabile companii de stat
RAPORT al Consiliului Fiscal: Topul celor mai profitabile companii de stat

Potrivit unui raport al Consiliului Fiscal, în topul companiilor de stat profitabile au avut loc unele schimbări în primul an de pandemie întrucât companiile de stat au avut mult de câştigat de pe urma măsurilor economice luate de autorităţi în pandemie. Asta deşi productivitatea lor a scăzut.

Consiliul Fiscal menţionează că dacă în anul 2019 companiile de stat au înregistrat o pierdere netă agregată de 1,8 mld. lei, anul 2020 a consemnat o revenire în teritoriul pozitiv la un profit net total de 0,9 mld. lei.

De ce companiile de stat au avut rezultate mai bune în pandemie

La aceste rezultate contabile au contribuit decisiv măsurile economice şi financiare adoptate de stat pentru ameliorarea situaţiei economice a firmelor de stat şi private, care au inclus amânarea plăţii la anumite taxe, plata şomajului tehnic, decontarea unei părţi a salariului brut pentru angajaţii menţinuţi în muncă, acordarea de garanţii de stat pentru anumite împrumuturi corporative, bonificaţii la plata impozitelor în cazul plăţii înainte de termen, scheme de garantare a creditelor pentru investiţii („IMM Invest România” şi „IMM Leasing”).

Topul companiilor de stat după profitabilitate, în 2020, din punct de vedere al profitului net se prezintă astfel:
1. Hidroelectrica – 1,45 miliarde lei
2. Romgaz – 1,27 miliarde lei
3. Nuclearelectrica – 699,3 milioane lei
4. SAPE – 396,6 milioane lei
5. Electrocentrale Bucureşti – 358,7 milioane lei

Analizând evoluţia Top 5, se remarcă faptul că în anul 2020 au avut loc schimbări în ceea ce priveşte acest clasament: astfel au intrat companiile SAPE, cu un profit net de 397 mil. lei, ocupând poziţia a patra şi compania Electrocentrale Bucureşti, cu un profit net de aproximativ 359 mil. lei, ocupând ultima poziţie în top, iar companiile Aeroporturi Bucureşti şi Transgaz au părăsit clasamentul, se arată în raportul Consiliului Fiscal.

În privinţa datoriile (arierate) companiilor de stat se remarcă o creştere a acestora. Astfel, arieratele companiilor de stat s-au majorat semnificativ cu 33,6% (+5,6 mld. lei) faţă de anul anterior, până la nivelul de 22,2 mld. lei (reprezentând 24,1% din totalul plăţilor restante la nivelul întregii economii, faţă de 19,3% în 2019), conform Consiliului Fiscal.

Circa două treimi din creşterea volumului acestora, comparativ cu anul anterior, este localizată la două companii: CFR Marfă şi Compania Naţională Unifarm, fiind atribuibilă unei decizii a CE privind incompatibilitatea ajutorului de stat acordat CFR Marfă în anul 2013, respectiv, unui management defectuos privind gestiunea stocurilor în cazul Unifarm.

Top 10 companii după arierate în 2020
1. RADET – 4,1 miliarde lei
2. CFR Marfă – 3,947 miliarde lei
3. Oltchim – 2,3 miliarde lei
4. CE Hunedoara – 2,15 miliarde lei
5. Unifarm – 1,17 miliarde lei
6. RATB – 955 milioane lei
7. Remin – 651,8 milioane lei
8. Societatea Naţională a Cărbunelui – 552,3 milioane lei
9. RADET Constanţa – 474,3 milioane lei
10. Apaterm – 410 milioane lei

Cumulat, acestea reprezintă 75,4% din totalul arieratelor companiilor de stat.


Articole înrudite