02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România riscă să piardă fondurile europene dacă nu va accelera procesul de utilizare a acestora, a declarat, vineri, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, în România, într-o conferinţă de presă susţinută la Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
"Este important ca România să accelereze procesul de utilizare a fondurilor europene pentru că, deşi stă bine pe partea de contractare, lucrurile merg destul de greu pe partea de execuţie şi de plată, existând un risc mare ca România să piardă fondurile din această cauză", a precizat Cioloş. Potrivit acestuia, România poate lua anumite măsuri de simplificare din punct de vedere al procedurilor administrative. "Cred că sunt lucruri care pot fi făcute pentru accelerarea acestui proces şi mă gândesc la simplificări din punct de vedere al procedurilor administrative. Uitându-mă şi la alte state membre ale UE, am constatat că România are unul dintre cele mai complexe sisteme birocratice şi administrative de gestiune a fondurilor europene. Cred că există o marjă de simplificare, rămânând în limite rezonabile de bună utilizarea fondurilor", a explicat comisarul european. În opinia acestuia, în România există şi numeroase instituţii implicate în gestiunea programelor europene. "Datorită complexităţii programelor finanţate cu fonduri structurale sunt implicate un număr mare de instituţii în gestiunea acestora. Cred că o coordonare centralizată transparentă pe orizontală ar contribui la o accelerare a procesului de utilizare a fondurilor structurale, la plata efectivă", a explicat Cioloş, subliniind că este interesat ca membru al CE "ca fondurile să fie nu numai corect ci şi eficient utilizate, România fiind unul dintre beneficiarii mari ai acestora".
În ceea ce priveşte discuţiile cu premierul şi preşedintele României, Dacian Cioloş a menţionat că au fost analizate aspectele legate de Politica Agricolă Comună, de calendarul pregătirii procesului legislativ al discuţiilor privind bugetul UE, dar şi alte aspecte legate de agenda UE şi România.

Articole înrudite