26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România trebuie să beneficieze mai mult de finanţările BEI
România trebuie să beneficieze mai mult de finanţările BEI

Deputatul european Siegfried Mureşan, raportor al Grupului PPE din Parlamentul European pe Raportul anual referitor la activităţile financiare ale Băncii Europene de Investiţii (BEI), a declarat că raportul votat, în plen, prevede ca Banca Europeană de Investiţii să asigure o distribuţie geografică şi sectorială mai largă a împrumuturilor şi să mărească asistenţa tehnică şi colaborarea cu autorităţile naţionale în vederea creşterii finanţării proiectelor în regiunile cu niveluri scăzute de investiţii, precum România.
„Banca Europeană de Investiţii contribuie foarte mult la dezvoltarea economiei europene, dar este esenţial să se asigure că sunt evitate dezechilibrele de natură geografică în activitatea de împrumut. De aceea, trebuie să crească asistenţa tehnică şi colaborarea cu băncile şi instituţiile naţionale de promovare din statele mai puţin dezvoltate şi cu capacitate investiţională mică. Vreau ca banii oferiţi de BEI să ajungă în toată Uniunea, nu doar către unele state, iar ţări precum România să aibă mai multe şanse la finanţarea proiectelor pentru a putea concura cu cele care au o administraţie publică mai bună şi pieţe financiare mai dezvoltate. Astfel de finanţări ajută economia ţării noastre să devină mai competitivă, prin investiţii în infrastructură, cercetare, dezvoltare şi sprijin pentru IMM-uri”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.
Totodată, plenul Parlamentului European a votat şi mandatul Băncii Europene de Investiţii privind acordarea împrumuturilor externe, asupra căruia Siegfried Mureşan a fost, de asemenea, raportor al Grupului PPE.
„Este esenţial ca BEI să crească finanţările în ţările din Vecinătatea sudică şi estică a Uniunii Europene, inclusiv Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, pentru a reduce decalajul economic dintre acestea şi Uniune. De aceea, noul mandat al Băncii Europene de Investiţii privind acordarea împrumuturilor externe prevede creşterea alocărilor pentru ţările din Vecinătatea sudică şi estică cu peste 36%, adică cu 5,2 miliarde de euro, ajungând la 19,6 miliarde de euro. Astfel, state precum Republica Moldova au o şansă în plus de a beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru a investi în proiecte de interconectare energetică, de transport, de mediu, credite pentru IMM-uri”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.


Articole înrudite