07 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rentrop & Straton Market Research a realizat săptămâna trecută un sondaj online în rândul cititorilor Manager.ro. Marea majoritate a acestora (70,2%) nu sunt de acord cu propunerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) de introducere a bacşişului pe nota de plată din restaurante, arată cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj (54,5%) obişnuiesc să servească masa la restaurant cel puţin o dată pe lună. Doar 5,4% din respondenţi nu iau deloc masa în oraş, în vreme ce 40,1% ies la restaurant doar la ocazii speciale.
Cei mai mulţi clienţi lasă bacşiş 10% din nota de plată
Marea majoritate a respondenţilor (85,5%) obişnuiesc să lase bacşiş la restaurant. De obicei, cuantumul acestui bacşiş reprezintă 10% din nota de plată (49,5% din respondenţi) sau 5% din nota de plată (28,5% din respondenţi). Cei care oferă un bacşiş de 15% din nota de plată reprezintă doar 2,2% din totalul respondenţilor, iar ponderea clienţilor care oferă cele mai "grase" bacşişuri, de peste 15% din nota de plată, este şi mai redusă, de 1,1% din totalul respondenţilor. În acelaşi timp, 4,3% din respondenţi obişnuiesc să ofere ca bacşiş o sumă fixă, cuprinsă între 1 şi 10 lei, în funcţie de calitatea şi serviciul ospătarului.
Reglementarea bacşişului ar avea efecte mai curând negative
Dintre posibilele consecinţe ale materializării propunerii ANAT, respondenţii aleg îndeosebi "partea goală a paharului". Astfel, efectele cele mai previzibile din punctul lor de vedere sunt legate în primul rând de consumatori, care ar plăti mai mult (44,6% din respondenţi) sau şi-ar reduce ieşirile la restaurant (29,8%). Aceasta din urmă consecinţă i-ar afecta, evident, şi pe angajaţii din restaurante. În final, aceştia ar câştiga mai puţin, după cum apreciază 26,1% din respondenţi. În ceea ce priveşte efectele la nivelul statului, participanţii la sondaj consideră că reglementarea ar spori contribuţia la bugetul naţional (26,6%), dar în acelaşi timp ar duce şi la creşterea evaziunii fiscale (20,4%).


Articole înrudite