27 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Toate facturile emise în 2024 trebuie introduse în e-Factura până pe 31 mai 2024
Toate facturile emise în 2024 trebuie introduse în e-Factura până pe 31 mai 2024

Termenul de acomodare cu sistemului informatic al ANAF (e-Factura) acordat firmelor se apropie de final. Deşi introducerea facturilor în sistemul e-Factura este obligatorie de la începutul anului, agenţii economici au avut o perioadă de cinci luni pentru acomodare cu noul sistem. În acest interval de cinci luni, până la 31 mai, deşi măsura înregistrării facturilor în e-Factura era obligatorie, nu se aplicau sancţiuni pentru facturile emise fără acest sistem. Din 1 iunie, sancţiunile pentru lipsa înregistrării facturilor pot ajunge la 2.500 de lei pentru un IMM şi la 10.000 de lei pentru o companie mare.
Până pe 31 mai, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în acest sistem al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie introduse în e-Factura.
Guvernul României a adoptat, în şedinţa din 28 martie, o ordonanţă de urgenţă prin care extinde perioada pentru care nu se aplică sancţiuni în sistemul e-Factura până la 31 mai. Iniţial, termenul era de 31 martie.
„Prelungim, prin ordonanţă de urgenţă, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem. Cred că aşa e corect, să dăm răgaz suplimentar şi companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”, declara în luna martie premierul Marcel Ciolacu.
Experţii fiscali la care a apelat Termene.ro au precizat că termenul de 31 mai se referă la data limită până la care facturile emise în 2024 trebuie să fie înregistrate în e-Factura pentru a nu primi sancţiuni. „Nu, nu înseamnă că doar pentru facturile de după 31 mai se aplică amenzi. Orice factură emisă de un agent economic până la data de 31 mai trebuie să fie prezentă în e-Factura. Practic, în acest interval de cinci luni nu s-a aplicat obligaţia de a înregistra factura în maximum cinci zile de la emiterea sa. Obligaţia de a înregistra factura a rămas”, a declarat Raluca Oancea, expert fiscal.
Astfel, primele sancţiuni pentru neîndeplinirea obligaţiei de a raporta şi în e-Factura ar urma să fie aplicate de la 1 iunie.
Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.
Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiţi potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiţi potrivit legii, şi cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice.
Până la 1 iulie 2024, se va merge în paralel cu facturi emise şi primite şi în format de hârtie, pdf/mail, ca în momentul de faţă, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii, notează Termene.ro.
Din 1 iulie 2024, facturile se vor transmite numai prin e-Factura şi numai facturile transmise şi validate în sistem vor fi considerate facturi originale. Începând de la acea dată, facturile primite în orice alt format nu vor mai avea valoare fiscală. Singurele facturi legale sunt considerate doar xml-urile transmise şi validate de ANAF. Sistemul este operaţional începând din 2022, însă a fost obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relaţiile cu entităţile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal şi pentru agenţiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanţă.
Ministrul Marcel Boloş avertiza la acel moment că începând de la data de 1 iunie amenda este de 15% din valoarea facturii.


Articole înrudite