06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul a început selecţia consultanţilor care vor recruta managerii privaţi la companiile de stat până la finalul acestui an şi începutul anului viitor, a declarat, luni, la TVR1, premierul Emil Boc.
„Deja procedurile au început. Sunt selectaţi consultanţii sau procedurile au început de selectare a consultanţilor care să pregătească acest management privat şi nu numai cel care conduce, ci şi Consiliul de Administraţie, adică la o companie mare de stat, la Romgaz sau la nu ştiu care, Consiliul de Administraţie va fi format din reprezentanţi ai statului, dar, atenţie, nu orice reprezentant al statului care nu se pricepe şi nu are legatură cu domeniul, tot o echipă independentă de specialişti, o firmă de consultanţă care are capacitate să facă evaluarea propunerilor pentru Consiliul de Administraţie îi va accepta sau respinge pe cei care vor face parte din Consiliul de Administraţie de la Romgaz, de exemplu”, a detaliat Boc.
Şeful Guvernului a susţinut că, astfel, vor fi eliminaţi din consiliile de administraţie ale companiilor de stat membrii puşi în acele funcţii în urma unor interese politice. „C'est la vie, c'est la guerre, adică aceste lucruri nu vor mai fi pentru viitor. Nu este un lucru plăcut pentru clasa politică, dar este atât de necesar pentru sănătatea sistemului bugetar şi a economiei acestei ţări. Pentru că de 20 de ani aceste lucruri s-au tolerat”, a subliniat premierul.
„În primul rând, vrem să ne asigurăm că, începând cu 1 ianuarie, nu mai lucrează pe pierdere”
Boc a precizat că firmele de consultanţă vor fi societăţi de resurse umane, iar managerilor recrutaţi li se vor impune de la început criterii de performanţă. De asemenea, în privinţa companiilor cu pierderi, Emil Boc a precizat că li se vor achita arieratele, dar numai cu condiţia ca acestea să nu mai înregistreze noi pierderi de la 1 ianuarie 2012. „Pentru asta avem un mecanism prin care le ajutăm să scape de datoriile din trecut. Şi vă dau un exemplu - la CFR Călători. CFR Călători trebuie să primească de la stat nişte subvenţii pentru studenţi, pentru pensionari, pentru elevi... şi pentru că aceste subvenţii nu s-au acordat, CFR Călători are nişte datorii. La rândul său, CFR Călători, pentru că a avut datorii, nu a putut plăti la CFR Infrastructură, adică ăia care duc trenul efectiv, care la rândul lor au datorii pentru că nu şi-au plătit contribuţiile la pensii, la şomaj, la asigurări de sănătate”, a mai afirmat Emil Boc.


Articole înrudite