La nivel naţional se derulează în perioada 23-29 ianuarie 2011 campania cu sloganul “Împreună Pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin”. Potrivit Compartimentului Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Galaţi, cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa cât şi în România. Potrivit unei situaţii statistice primită de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi de la Cabinetul de Oncologie al Ambulatorului de Specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, la sfârşitul anului 2010 erau în evidenţă 742 persoane suferind de tumoră malignă de col uterin. În ceea ce priveşte programele de screening al cancerului de col uterin, acestea încă nu au fost demarate, iar despre vaccinarea HPV putem spune că în judeţul Galaţi au fost administrate până acum 2.768 doze. Vaccinul poate fi administrat persoanelor de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 9 şi 26 de ani. Vaccinul poate fi folosit şi de către femeile care au trecut de această vârstă, dar se administrează în primul rând intervalului de vârstă menţionat fiindcă s-a demonstrat că răspunsul imun este crescut la administrarea vaccinului în intervalul 9 - 15 ani şi pentru că persoanele din intervalul 15 - 26 ani sunt cele mai expuse contactării HPV prin activitate sexuală.
Vaccinuri aruncate pentru că au expirat
Chiar dacă singura metodă clară de prevenire e vaccinarea cu vaccin împotriva papiloma virusului uman-HPV, considerat răspunzător de cele mai multe înbolnăviri, iar această vaccinare e gratuită, gălăţencele nu se înghesuie să se imunizeze.
”La nivelul judeţului Galaţi mai avem încă 2.424 de doze dintr-un tip de vaccin anti-HPV care expiră în august 2011, în timp ce dintr-un alt tip de vaccin similar au mai rămas 297 de doze de vaccin dar care nu mai pot fi folosite deoarece au expirat în decembrie anul trecut. Adresabilitatea la vaccinare a rămas în continuare redusă”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Liliana Moise.