09 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ArcelorMittal Galaţi, dispus să angajeze încă 50 de tineri ucenici
ArcelorMittal Galaţi, dispus să angajeze încă 50 de tineri ucenici

Miercuri s-a deschis programului „Şcoala de Ucenici” 2015-2016, proiect al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, derulat în parteneriat cu Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi. Proiectul, aflat la adoua ediţie anuală, urmăreşte integrarea pe piaţa muncii a tinerilor fără experienţă. În esenţă, combinatul siderurgic de la Galaţi oferă cursanţilor (absolvenţi de licee şi şcoli profesionale, cu vârste până în 25 de ani) o perioadă de 6 luni de zile în care aceştia vor urma cursuri teoretice şi practice, desfăşurate pe platforma combinatului şi sub îndrumarea unui mentor – un angajat cu vechime în combinat. Pe parcursul şcolii de ucenici, cei 50 de cursanţi selectaţi din 120 înscrişi vor primi leafă şi alte drepturi salariale. Totodată, pentru cei care locuiesc în mediul rural şi care vor face naveta zilnic la combinat se va acorda o indemnizaţie suplimentară, iar pentru trei ucenici ale căror locuienţe sunt mult prea departe pentru a face naveta, combinatul le oferă posbilitatea de a locui, gratuit, în unul din blocurile ArcelorMittal Galaţi. La finalul şcolii, cursanţii dau un examen şi dacă îl promovează se vor putea angaja în Combinat. Astfel, tinerii vor găsi mai uşor un loc de muncă, iar Combinatul va avea noi angajaţi gata specializaţi la locul de muncă. „Toţi 50 se pot angaja în Combinat, depinde doar de ei asta. Dar plusul de 50 de noi angajaţi nu înseamnă disponibilizarea altor 50 de angajaţi; avem în permanenţă nevoie de angajaţi tineri şi de aceea acest proiect va continua şi anii următori. Faţă de modul în care se prezentau la începutul şcolii de ucenici şi cum se prezintă acum, când lucrează ca angajaţi ai Combinatului, schimbarea este enormă, şi nu vorbesc doar de calificarea profesională. Tinerii au mai multă încredere în ei, sunt responsabili, ştiu cum să gestioneze diverse situaţii", spune Mihaela Crăciun, director al Direcţiei de Resurse Umane din cadrul ArcelorMittal Galaţi.

Tactica ArcelorMittal Galaţi de a-şi specilaiza la locul de muncă viitorii angajaţi este apreciată de tineri, mai ales că aceştia sunt conştienţi de handicapul lipsei de experienţă. „Am venit la acest program pentru că altfel nu te angajează nimeni, nu stă nimeni după tine să îţi arăte, vrea de la început să te pricepi, să lucrezi repede, bine şi ...pe bani puţini”, a spus un alt ucenic, Alexandru Bucşan, 19 ani, absolvent al Liceului CFR Galaţi. 

Cum proiectul de anul trecut a avut un aşa de mare succes, „anul acesta am extins numărul locurilor la 50 pe care au candidat 120 de tineri, deşi la prima înscriere au fost sute. Ulterior, în urma selecţiei, am stabilit care sunt cei 50 de ucenici. Pentru anul acesta necesitatea pe meserii a fost structurată pe: mecanic sau lăcătuş, electromecanic şi electrician”, spune Marius Solomon, coordonatorul proiectului.

Proiectul este apreciat şi de AJOFM Galaţi, instituţie care, potrivit propriei baze de date, arată că aproximativ 39% din şomeri sunt persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. „La nivelul judeţului Galaţi sunt în jur de 18.000 de şomeri, iar circa 7.000 din ei sunt persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. Din păcate, în continuare, în şcoli nu există consilieri specializaţi care să ştie să îi sfătuiască pe tineri despre ce ar putea face după ce termină studiile, motiv pentru care foarte mulţi se trezesc, după 10 sau 12 clase, că nu ştiu să facă nimic şi nimeni nu îi angajează. De aceea este nevoie ca AJOFM să continue să facă parteneriate cu diverşi agenţi economici, în vederea găsirii de soluţii pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii", a declarat Cezar Năstase, director AJOFM Galaţi.  


Articole înrudite