03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În anul 2012, la nivelul judeţului Galaţi, s-au înregistrat 88 de accidentaţi, din care 11 accidentaţi mortal, reiese din analiza statistică realizată de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi. ”Trendul descendent al numărului accidentelor de muncă este cu certitudine un rezultat pozitiv. Dar, din nefericire, pentru atingerea nivelului de securitate şi sănătate în muncă dorit mai sunt paşi importanţi de făcut. Astfel, Inspecţia Muncii pune în principal accent pe gestionarea corespunzătoare a riscurilor, în scopul reducerii semnificative a numărului de evenimente”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Galaţi, Carmen Corodeanu.
Potrivit aceleiaşi surse, principalele cauze care au condus la producerea evenimentelor au fost efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă, neefectuarea la timp a unor operaţii indispensabile securităţii muncii, efectuarea necorespunzătoare de poziţionări, consolidări, fixări, deplasări, staţionări în locuri sau zone cu pericol temporar, căderi de la înălţime, neutilizarea mijloacelor de protecţie din dotare. Bilanţul întocmit de către ITM Galaţi vine pe fondul marcării pe data de 28 aprilie a zilei internaţionale pentru securitate şi sănătate în muncă, care anul acesta a avut ca temă prevenirea bolilor profesionale la locul de muncă.
Pentru a marca Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, în perioada 25-26 aprilie s-au desfăşurat acţiuni atât la sediul ITM Galaţi  cât şi la sediile angajatorilor cu pondere în economia judeţului, acţiuni la care au participat inspectori de muncă, angajatori, reprezentanţi ai serviciilor interne de prevenire, reprezentanţi ai lucrătorilor, ai Comitetelor de Securitate şi Sănătate în Muncă cât şi reprezentanţi ai serviciilor externe care prestează activităţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. n data de 26 aprilie , începând cu ora 12,00 la sediul ITM Galaţi s-a desfăşurat seminarul cu tema „Prevenirea bolilor profesionale la locul de muncă, dedicat Zilei internaţionale pentru securitate şi sănătate în muncă, acţiune la care au participat 60 de persoane, conducători de unităţi, reprezentanţi ai serviciilor interne şi externe de prevenire şi protecţie, lucrători desemnaţi, membri ai Comitetelor de Securitate şi Sănătate în Muncă, reprezentanţi ai sindicatelor, inspectori de muncă.
Evenimentul, marcat şi la ArcelorMittal Galaţi
Şi la Combinat au fost organizate acţiuni care au marcat acest eveniment, manifestare la care nu au fost invitaţi să participe nici toţi reprezentanţii mass-media şi nici reprezentanţii tuturor sindicatelor dIn Combinat. Manifestarea a fost un prilej pentru directorul Combinatului, Bruno Ribo, de a se lăuda cu faptul că în ultimii 2 ani nu au mai fost înregistrate accidente mortale de muncă, fără însă să se menţioneze un lucru important şi anume că în ultimii ani numărul angajaţilor a scăzut continuu, iar o serie de uzine sau capacităţi de producţie au fost închise sau demolate, ceea ce a avut efecte şi asupra activităţii societăţii, deci implicit şi asupra numărului de accidente de muncă.
Cât despre participarea sindicatelor din combinat la acţiunile organizate de către conducere, unii dintre marii absenţi au fost liderii sindicatului Solidaritatea, care au fost invitaţi să participe la o oră când manifestarea era deja terminată, lucru care a stârnit nemulţumirea sindicaliştilor. „Am primit invitaţie din partea conducerii să participăm începând cu ora 14 la acţiunile care vor avea loc cu acest prilej . Când ne-am dus, la ora 14, nu era nimeni, iar apoi am aflat că acţiunile au avut loc la ora 9. Probabil cei din conducere nu au dorit să participăm şi noi, deoarece noi ridicăm ca sindicat aspecte sau probleme care îi deranjează ”, ne-a declarat viceliderul sindicatului Solidaritatea, Blându Dănuţ.


Articole înrudite