În 11 ani, numărul gălăţenilor ce au diabet a crescut de 10 ori. Mult mai grav, cazurile de diabet la copii sau chiar la sugari se numără cu zecile în situaţia în care, acum câţiva ani, medicii le întâlneau doar descrise în tratate. Alimentaţia dar mai ales schimbarea obiceiurilor alimentare sănătoase, în special în cazul copiilor, pare a fi factorul cheie care a dus şi duce la apariţia unor generaţii în care diabetul a devenit, din păcate, o boală comună. Acesta a fost tema unei întâlniri ce a avut loc în Galaţi dar şi alte 10 oraşe din ţară sub sloganul „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă”, făcând trimitere la importanţa micului dejun în prevenirea acestei boli ajunsă deja flagel mondial. Dezbaterea i-a avut ca invitaţi pe decanul Facultăţii de Medicină, prof. dr. Aurel Nechita, cunoscut a fi tratat îndeaproape numeroase cazuri de copii cu diabet, dar şi pe conf. dr. univ. Magdalena Moroşanu, coordonatorul pe judeţ în ceea ce priveşte nutriţia şi bolile metabolice.
„Avem acum copii între 7 şi 11 luni care au diabet. Nu mai vorbesc de cei circa 90 de copii ce suferă de diabet de tip I şi alţii, la fel, de diabet de tip II. Noi ne luptăm cu mamele, deoarece obiceiurile alimentare nesănătoase pe care le au acum copiii îi transformă în viitori obezi şi bolnavi de diabet, asta dacă nu dezvoltă boala de când sunt mici. Am avut sugari care au ajuns în comă, cu o glicemii de 1200 mg, în situaţia în care un adult la o glicemie de 700 de mg ar fi de mult în comă. Pe lângă factorii ereditari şi cei legaţi de mişcare, intervine şi alimentaţia. În locul pachetului cu un sandviş şi un măr, părinţii le dau copiilor bani pe post de pachet la şcoală. Copiii îşi iau orice, numai mâncare sănătoasă nu, şi aşa apar problemele”, a precizat prof. dr. Aurel Nechita.
În 1993, Galaţiul avea 2.700 de diabetici iar acum numărul trece de 25.000. „Creşterea alarmantă a acestor cazuri, triplarea numărului de copii cu diabet, toate acestea nu au legătură doar cu factorii ereditari sau cu lipsa mişcării. Importantă este alimentaţia sănătoasă. Mic dejun clasic cu o proteină de bună calitate, cum ar fi cea din ou, lapte, iaurt, sau pâine integrală, ceai sau apă plată în loc de băuturi carbogazoase... ar fi un prim pas pentru o alimentaţie sănătoasă. Părinţii ne spun că ai lor copii nu pot mânca acasă micul dejun. Dacă i-ar obişnui încetul cu încetul, în viitor i-ar scuti de posibilitatea de a se îmbolnăvi”, a precizat conf. dr. Magdalena Moroşanu.
Testare gratuită a glicemiei
Vineri, 14 noiembrie, data la care se marchează Ziua Internaţională de Luptă împotriva Diabetului, gălăţenii îşi pot testa gratuit glicemia. Asociaţia Bolnavilor de Diabet din Galaţi şi Facultatea de Medicină oferă gălăţenilor, de la ora 8 dimineaţa, posibilitatea de a-şi lua gratuit glicemia, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Persoanele care vor să se testeze trebuie să nu fi mâncat înainte.