23 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bătrânii, victimele căldurii
Bătrânii, victimele căldurii

Canicula care va afecta cel puţin trei zile şi Galaţiul a creat deja probleme de la primele ore. Nu trecuse de ora 10 şi deja cu greu se putea respira în locurile în care soarele parcă ardea. Un bătrân în vârstă de 75 de ani, care se întorcea pe la ora 10 spre casă, după ce îşi achitase o factură, a căzut în mijlocul unei intersecţii. Pentru a i se acorda ajutor, un echipaj al Ambulanţei a fost solicitat. După ce a primit primul ajutor, bătrânul şi-a revenit şi a fost transportat la Spitalul de Urgenţă. „Mi s-a făcut rău. Nu era cald unde am plătit, dar afară da. Am şi plecat mai dimineaţă tocmai ca să nu mă prindă canicula, dar tot mi s-a făcut rău”, spunea Nicolae Bogzeanu.
La puţin timp, un alt echipaj de urgenţă a adus o femeie de 52 de ani, îngrijitoare la o societate de stat, căreia i se făcuse rău la muncă tot din cauza căldurii.
Ambulanţele au adus mai apoi câţiva bătrâni bolnavi cronic, cărora li se agravase boala, cel mai probabil pe fondul căldurii din casă. Până la ora 12, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi primise deja 51 de apeluri, şi asta în situaţia în care, în mod normal, se primesc 50-60 de solicitări în 24 de ore. „Deja, la ora 10, un bărbat de 75 de ani leşinase în mijlocul unei intersecţii. Apelurile curg unul după după altul la dispecerat. În numai şase ore am primit deja 51 de apeluri şi dacă tendinţa se menţine, se pare că, pe fondul căldurii, cel mai probabil se va dubla numărul de solicitări”, a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Medicii avertizează mai ales vârstnicii să nu iasă din case între 11 şi 18. „Există riscul să li se facă rău şi vor fi aduşi la spital unde, din cauza numărului mare de cazuri, să aştepte mult până ce vor fi consultaţi”, a mai spus. dr. Polinschi.
În Galaţi Primăria a amenajat 10 puncte de prim ajutor în supermarketuri şi în două dintre halele pieţelor, unde există climatizare.

Direcţia de Sănătate Publică, avertismente anticaniculă

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au luat legătura cu autorităţile locale şi s-au creat puncte de prim ajutor în supermarketuri şi hale, acolo unde există climatizare. „Din cauza situaţiei meteorologice prognosticate ca fiind o perioadă în care se vor înregistra temperaturi caniculare, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, face următoarele recomandări: evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18; dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 10 grade mai mică decât temperatura ambientală;
ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius; dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă; beţi zilnic între 1,5 -2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită; păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:
închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;
ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă. Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale. Închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie”, a precizat Liliana Iordache, de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Puncte de ajutor contra caniculei

Primăria Galaţi va activa punctele de prim-ajutor în caz de caniculă, ceea ce le va permite gălăţenilor care au probleme cu căldura să poată apela la unul din ele. „Punctele de prim-ajutor devin operaţionale începând de miercuri, 13 august 2014, şi rămân active pe toată durata avertizării meteorologice de temperaturi excesive şi disconfort termic. În cadrul acestor puncte, oamenii vor beneficia de apă, aer condiţionat şi asistenţă medicală, în caz de nevoie, în intervalul orar 11.00 – 17.00”, se arată în comunicatul de presă remis de Primăria Galaţi. În municipiul Galaţi vor fi active 10 puncte de prim-ajutor în caz de caniculă, acestea fiind amplasate după cum urmează: Billa 2 (Micro 39C), Billa 3 (Micro 16), Billa 4 (Winmarkt Modern), Kaufland 2 (Micro 40), Carrefour (Potcoava), Carrefour (Micro 19), Penny (Micro 17), XXL (Micro 21), Hala de legume-fructe (Piaţa Centrală), Hala legume-fructe (Piaţa Ţiglina 1).
Magda CONDOS


Articole înrudite