23 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bilanţul Bacalaureatului gălăţean, „la rece”
Bilanţul Bacalaureatului gălăţean, „la rece”

Chiar dacă titlul pare sumbru, la prima vedere (dar cifrele sunt desprinse din realitate), elevii de liceu din Galaţi, care au absolvit anul acesta, par să fi pus "burta pe carte". Probabil, ajutaţi de meditaţiile plătite de părinţi, dar şi de simulările de examen organizate de Inspectoratul Şcolar din Galaţi la începutul anului.
Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat luni rezultatele înregistrate în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2014. Dacă media naţională a absolvenţilor de clasa a XII-a care au promovat în această sesiune (înainte de contestaţii) a fost de 59,25%, potrivit datelor publicate pe site-ul edu.ro, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Galaţi poate răsufla uşurată, pentru că liceenii gălăţeni au obţinut un procent bun de promovare. Ba chiar are motive de laudă.
Rezultatul din acest an (66,37%) este superior cu aproape 7 procente faţă de cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului 2013 (59,39%) şi cu peste 21 procente faţă de cel din 2012 . În rândul celor promovaţi, cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 7.00 - 7.99 (752 de elevi, potrivit datelor analizate). Din păcate, dacă la nivelul întregii ţări s-au înregistrat 104 medii de 10, doar una dintre ele aparţine unei gălăţence: Andrada Oana Ene, de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Cu această ocazie amintim şi de primul candidat din lista celor care au "picat" în această sesiune a examenului de Bacalaureat 2014 (adică, primul sub linie): Andrei V.Bucur, cu media finală de 5,98 - elev al Licelui Tehnic "Paul Dimo" din Galaţi.
Din totalul celor 4.018 absolvenţi înscrişi în baza de date a IŞJ Galaţi, pentru a susţine Bacalaureatul în 2014, s-au prezentat la examen 3.745 elevi. Alţi 273 de candidaţi au absentat. 2.487 elevi au fost declaraţi admişi, obţinând note de trecere, iar 1.258 elevi au fost declaraţi respinşi în această sesiune.
Precizăm că media minimă de promovare, pe disciplină, este 5, iar media finală, totală, a tuturor disciplinelor, necesară pentru promovarea Bacalaureatului, este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul celor 3.745 de absolvenţi prezenţi, incluzându-i în acest total şi pe cei 2 absolvenţi eliminaţi.

La Galaţi au existat şi paradoxuri

Dintre elevii care s-au prezentat la examenul de Bacalaureat 2014, în cele 12 centre de examinare (la care au fost arondate cele 37 de unităţi şcolare liceale) organizate în judeţul Galaţi, mai mult de jumătate aparţin promoţiei curente, iar aproximativ 100 dintre absolvenţii care au promovat în această sesiune provin din promoţiile anterioare. Doi candidaţi au fost eliminaţi din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Dacă elevul de la Liceul particular "Marin Coman" din Galaţi a fost scos din examenul dat la proba de matematică, elevul de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş" din Tecuci a fost eliminat din examenul la proba de limba şi literatura română.
Trebuie remarcat faptul că la Colegiul Naţional "AL.I.Cuza" din Galaţi, toţi cei 154 de elevi înscrişi s-au prezentat la examen şi au şi promovat in corpore, nota maximă obţinută fiind 9.73. Asta în timp ce la Liceul tehnologic "Hortensia Papadat Bengescu" din Iveşti nu a promovat nici unul dintre cei 16 candidaţi înscrişi. Zece dintre ei nici măcar nu s-au prezentat la examene. Un alt paradox ar fi că la Liceul teoretic particular “Dimitrie Cantemir” din Galaţi doar un singur elev a promovat examenul, dintre cei 9 absolvenţi înscrişi.
Rezultatele, înainte de contestaţii, s-au afişat până luni, 7 iulie, zi în care absolvenţii au avut posibilitatea să depună contestaţii (până la ora 16:00). Acestea urmează să fie soluţionate în intervalul 8-10 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 11 iulie.
Absolvenţii care nu au promovat în prima etapă mai au la dispoziţie o a doua sesiune de examen, care va fi organizată în luna august. Înscrierile pentru această sesiune vor avea loc în perioada 14 – 18 iulie, urmând ca în perioada 18 – 29 august să se desfăşoare probele de examen. Rezultatele din această etapă vor fi afişate pe data de 1 septembrie, iar după soluţionarea contestaţiilor, pe data de 4 septembrie vor fi publicate notele finale.

Top ad-hoc al liceelor după prima medie înregistrată

Dacă am face, în acest moment, un top al liceelor din Galaţi doar după nota maximă obţinută în această sesiune lista ar arăta că:
- pe primul loc s-ar situa Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", unde s-a înregistrat singura medie de zece, la cei 249 de candidaţi înscrişi (şi prezenţi în examene) şi doar trei dintre ei respinşi (înainte de contestaţii).
- pe ultimul loc ar fi Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” din Galaţi (particular), unde s-a înregistrat nota 6,7 (de altfel, singura unitate la care cea mai mare medie a fost sub 7.00), "scoasă" de singurul candidat care a promovat examenul din cei nouă înregistraţi.
Pe categorii de "prime medii" înregistrate avem:
- între 9.00 şi 10 se situează 20 de unităţi şcolare din judeţul Galaţi, dintre care jumătate sunt medii "scoase" la Colegii Naţionale, trei dintre liceele din cea de-a doua jumătate sunt tehnologice (şi doar unul din mediul rural - Liceul "Costache Conachi" din Pechea, unde au fost înregistraţi 40 de absolvenţi, trei nu s-au prezentat la examen, 17 candidaţi au reuşit, cea mai mare medie înregistrată fiind 9.16)
- între 8.00 - 8.99 au fost scoase primele medii la examenele elevilor în alte 10 unităţi şcolare, două fiind din mediul rural, trei colegii tehnice şi restul licee.
- între 7.00 - 7.99 doar patru unităţi şcolare s-au situat din punct de vedere al celei mai mari medii finale înregistrate: un colegiu tehnic, două licee particulare şi un liceu tehnologic din mediul rural.


Articole înrudite