23 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bolnavii de cancer, în mare pericol
Bolnavii de cancer, în mare pericol

Aproximativ 200 de bolnavi de cancer din Galaţi şi din alte cinci judeţe riscă să sufere o accentuare a bolii, după ce aparatul de cobaltoterapie din cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi s-a defectat. Cum radioterapia este esenţială în tratarea sau ameliorarea cancerului, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte neputincioşi repararea aparatului.
„Din păcate, după ce anul trecut l-am înnoit cu tubul de cobalt, anul acesta a căzut chitul de calculatoare, fără de care aparatul nu poate să funcţioneze. Firma care ne asigură reparaţia trebuie să intervină în Canada, pentru că acolo este fabricat, iar cest lucru presupune timp, ceea ce este în detrimentul bolnavilor. Săptămâna trecută noi am obţinut concluziile firmei de service, iar ulterior aceasta are obligaţia să intervină la firma care poate livra echipamentele. Terapie nu se mai face de două săptămâni şi în total sunt afectate 170 de persoane, 90 fiind în terapie, iar 80 pe listele de aşteptare”, a declarat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Medicul specialist care recomandă radioterapia susţine că a făcut toate demersurile pentru a redirecţiona pacienţii către alte spitale din ţară, dar, din păcate, numărul prea mare de bolnavi poate asigura o programare abia spre sfârşitul anului.
„Pacienţii fac radioterapie în unitatea noastră cu intenţie curativă, şi atunci înseamnă vindecare, vorbim de stadiile 1 şi 2 de boală, şi radioterapie cu intenţie paleativă, la care se îmbunătăţeşte calitatea vieţii. 40%-50% dintre pacienţii care sunt acum în tratament au indicaţie de radioterapie paleativă, şi mă refer la metastaze cerebrale, sindroame de compresiune medulară, pacienţi cu hemoragie, la care singura soluţie este radioterapia. Pentru pacienţii cu stadii curabile, întreruperea tratamentului înseamnă evoluţia nefavorabilă a bolii”, a declarat dr. Laura Rebegea, medic specialist radioterapie în cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Vestea că aparatul de radioterapie este defect a făcut-o să plângă pe Marina Bandrabur, o gălăţeancă de 63 de ani bolnavă de cancer. Femeia are o pensie de 800 de lei şi nu îndrăzneşte să gândească la faptul că ar putea să-şi facă şedinţele de cobaltoterapie în alt judeţ, contracost: „Mi-a fost depistat un cancer de colon, anul trecut. După ce am făcut mai multe controale, medicii mi-au depistat nişte celule foarte agresive şi la nivelul sânului drept. Mi s-a recomandat radioterapie, dar acum am venit şi am aflat că nu merge aparatul. Nu ştiu ce o să mă fac. Mă tem că nu o să mai apuc să-mi văd crescând nepoţica de şapte luni. Nu ştiu unde să mă duc, cu pensia mea de 800 de lei”, a spus, printre lacrimi, femeia.
Conducerea Spitalului de Urgenţă speră ca într-o lună aparatul să fie refăcut, iar bolnavii de cancer să-şi poată continua tratamentul. Reparaţia costă aproximativ 30.000 de euro. 


Articole înrudite