20 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce ascunde vizita patronului Combinatului în România
Ce ascunde vizita patronului Combinatului în România
Mittal ameninţă cu închiderea  temporară fluxului primar!

Asta susţine liderul sindicatului Naţional Solidaritatea al Metalurgiştilor, Gheorghe Tiber, că ar lua în calcul patronul Combinatului în cazul în care solicitările sale nu vor avea câştig de cauză în faţa oficialităţilor române. „Din informaţiile pe care le am, Mittal ar fi spus cu ocazia vizitei că dacă nu va obţine un preţ al energiei electrice mai bun pe o perioadă mai mare şi un preţ mai mic la gazele naturale, iar dacă situaţia economică-financiară nu se redresa în următoarele luni, ia în calcul închiderea temporară a sectorului cald, adică a fluxului primar, de la 1 septembrie, ceea ce ar afecta circa 3.000 de oameni. Din punctul meu de vedere acesta poate fi considerat un şantaj făcut autorităţilor române”, ne-a declarat Tiber.
Descinderea patronului ArcelorMittal, joi dimineaţă, la Combinatul de  Galaţi, lucru pe care ziarul nostru l-a anunţat în premieră, nu este deloc întâmplătoare şi are loc după ce la putere a venit guvernul USL, din care face parte PSD, partidul pe vremea căruia fostul colos siderurgic a fost vândut pe o sumă infimă, laolaltă cu alte obiective sociale importante ale oraşului. Lakhsmi Mittal a coborât din elicoper în jurul orei 10, însoţit de Ionel Borş, şi a fost întâmpinat de către directorul geberal Ribo Bruno, aşa cum ne-a declarat liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Tiber a fost singurul lider de sindicat care a oferit informaţii mass-mediei legat de această vizită care poate fi extrem de importantă pentru viitorul şi soarta Combinatului. Vizita patronului Combinatului s-a terminat în jurul orei 18, când acesta, însoţit de directorul general, Ribo Bruno, de supervizorul Combinatului, Samjay Samadar, precum şi de către Ionel Borş, au urcat în elicopterul care a plecat la Bucureşti. Gheorghe Tiber, liderul de sindicat care spre deosebire de liderii sindicatului Siderurgistul nu îi este frică să arate cu degetul în legătură cu ceea ce se întâmplă la Combinat, ne-a declarat următoarele: „De multă vreme am tot atras atenţia asupra faptului că activitatea Combinatului scârţîie din toate încheieturile. Furnalul 5 scârţie şi el din toate încheieturile, în sensul că nu produce cât ar trebui. Mai mult, am atras atenţia asupra faptului că foarte multe din produsele finite de la LTG2 sunt rebuturi şi din această cauză unele comenzi nu pot fi onorate deoarece produsele nu au calitatea corespunzătoare, fiind situaţii în care s-au pierdut clienţi din această cauză. Situaţia nu este una deloc bună, cu toate încercările conducerii de a prezenta situaţia cât mai roz”.
Se pare că Mittal a venit în România pentru a discuta la nivel înalt cu oficialităţile din Bucureşti un subiect extrem de sensibil, şi anume cel legat de enegia electrică necesară Combinatului, şi aici este vorba nu numai de asigurarea unei anumite cantităţi pe o perioadă cât mai mare de timp, cât şi cumpărarea la un preţ cât mai avantajos. Deşi reprezentanţii de seamă ai Combinatului şi-ar dori să primească energie electrică în condiţii  asemănătoare ca până acum câteva săptămâni, este greu de crezut că ar fi totuşi posibil dacă ţinem cont de faptul că Uniunea Europeană este cu ochii pe contractele încheiate anii precedenţi cu „băieţii deştepţi”, în care erau incluşi şi cei de la Combinat. Surse demne de încredere ne-au declarat că s-ar dori cumpărarea unei cantităţi de curent pe o perioadă mult mai mare şi pe o frecvenţă mai mare şi mai stabilă, de exemplu prin linia Ucraina, dar acesta ar fi de fapt un subterfugiu care ar putea folosit într-un alt scop.

Mittal a luat masa la turnul administrativ

Patronul Combinatului a vizitat oţelăria, considerată o zonă fierbinte, după care s-a deplasat la furnalul 5, a cărui modernizare şefii Combinatului se laudă că s-ar cifra la 80 de milioane de euro, sumă contestată de liderul sindicatului Solidaritatea. Mittal a trimis un angajat indian la suflante, pentru a vedea care este situaţia de acolo, iar acesta i-a dat ulterior raportul. Surse demne de încredere de la nivelul Combinatului ne-au declarat că punctul de vedere al patronului Combinatului, pe care acesta l-a prezentat, ar fi fost unul realist dar ultimativ, dar nu au explicat termenul „ultimativ”. Lakhsmi Mittal a luat masa la turnul administrativ şi nu s-a întâlnit cu nicio oficialitate a oraşului. Potrivit informaţiilor noastre, în funcţie de cum vor decurge discuţiile la Bucureşti, nu ar fi exclus să se întâmple lucruri spectaculoase în evoluţia fostului colos siderurgic. Deoarece reprezentanţii conducerii Combinatului au o colaborare preferenţială în relaţia cu mass media, şi nu pentru prima dată, ne rezervăm dreptul de a nu mai solicita un punct de vedere pe marginea acestei vizite sau a altor subiecte,  însă vom publica punctul de vedere al conducerii Combinatului pe marginea acestui subiect dacă acesta va fi remis.


Articole înrudite