12 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce obligaţii au gălăţenii care sosesc/pleacă în/din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile
Ce obligaţii au gălăţenii care sosesc/pleacă în/din România pentru o perioadă ce depăşeşte în total 183 de zile

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi reaminteşte persoanelor fizice care sosesc/pleacă în/din România şi au o şedere în statul român/în străinătate mai mare de 183 de zile că au obligaţia completării formularelor: „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România” şi „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.

Cine completează chestionarele pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la sosirea în România?

Persoanele fizice care sosesc în România şi au o şedere în statul român o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat, au obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”.
! Nu au obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România” cetăţenii străini cu statut diplomatic sau consular în România, cetăţenii străini care sunt funcţionari ori angajaţi ai unui organism internaţional şi interguvernamental înregistrat în România, cetăţenii străini care sunt funcţionari sau angajaţi ai unui stat străin în România, membrii familiilor acestora, cu respectarea regulilor generale ale dreptului internaţional sau a prevederilor acordurilor speciale la care România este parte.

Cine completează chestionarele pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România?

Următoarele persoane fizice care pleacă din România au obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”:
- persoanele fizice rezidente în România care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive;
- persoanele fizice nerezidente care au avut obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”, care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

Care este termenul de depunere a chestionarelor şi organul fiscal central competent la care se depun acestea?

Chestionarele pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la sosirea în România vor fi înregistrate de persoanele fizice în cauză, personal sau prin împuternicit, în 30 de zile de la împlinirea termenului de 183 de zile de prezenţă în România, la organul fiscal central competent în a cărei rază teritorială persoanele fizice îşi au domiciliul fiscal, potrivit legii.
Chestionarele pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din România vor fi înregistrate de persoanele fizice în cauză cu 30 de zile înaintea plecării din România, la organul fiscal central competent în a cărei rază teritorială persoanele fizice îşi au domiciliul fiscal, potrivit legii.

Cum se completează şi depun chestionarele pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanelor fizice care sosesc/pleacă în/din România?

Chestionarele pot fi descărcate de pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală: www.anaf.ro, secţiunea: „Asistenţă contribuabili”, subsecţiunea: „Declararea obligaţiilor fiscale”, rubrica: „Toate formularele, cu explicaţii” şi se pot depune, personal sau prin împuternicit, la registratura organului fiscal central competent sau se transmit prin poştă, cu confirmare de primire.
De asemenea, formularele se pot edita şi/sau completa de către solicitanţi şi cu ajutorul programului de asistenţă, asigurat gratuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Formularele electronice ale chestionarelor sunt publicate pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală: www.anaf.ro, secţiunea: „Servicii online”, rubrica: „Descărcare Declaraţii electronice” - „Descărcare Declaraţii” şi pot fi descărcate de contribuabili utilizând următorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/descarcare_declaratii.htm.

Astfel, formularele se regăsesc sub următoarele denumiri:
Z015 - Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România.
Z017 - Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.
Chestionarele completate electronic se depun pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, prin intermediul link-ului „Depunere Declaraţie unică şi alte formulare SPV-PF”, de către persoanele care sunt înregistrate în Spaţiul Privat Virtual, sau prin intermediul portalulului www.e-guvernare.ro, de către persoanele care deţin semnatură electronică calificată.

Ce sancţiune se aplică pentru nedepunerea la termen a Chestionarelor?

Se sancţionează contravenţional, conform prevederilor art.336, alin.3^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nedepunerea în termen a „Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la sosirea în România”, respectiv a „Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”, de către persoanele obligate potrivit Codului fiscal, cu amendă de la 50 lei la 100 lei. Contravenţia intră sub incidenţa prevederilor Legii prevenirii nr. 270/2017.
De asemenea, nedepunerea în termen a „Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la sosirea în România”, respectiv a „Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România” constituie fapte pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal (Anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.000/2015 privind faptele pentru care se înscriu informaţii în cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislaţiei în vigoare, modificată prin Hotărârea Guvernului nr. 1568/2022).

ATENŢIE! Orice schimbare apărută, care poate aduce modificări în ceea ce priveşte statutul rezidenţei în România, trebuie adusă la cunoştinţa organului fiscal central competent de către persoana fizică în cauză.


Articole înrudite