15 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CJ Galaţi se împrumută pentru implementarea "Sistemului de management integrat al deşeurilor"
CJ Galaţi se împrumută pentru implementarea "Sistemului de management integrat al deşeurilor"

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi a aprobat astăzi, joi, 27 iulie 2023, contractarea directă a unei finanţări rambursabile externe de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), în valoare de până la 15.000.000 euro, pentru finanţarea şi/sau cofinanţarea proiectului de investiţii "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi" - SMID.

Împrumutul se va acorda în baza garanţiilor proprii, cu o maturitate de până la 16 ani, din care o perioadă de tragere de până la 3 ani şi o perioadă de graţie de până la 3 ani, pentru fiecare tranşă trasă din finanţarea rambursabilă (împrumutul) contractată.

Astfel, garantarea împrumutului se face cu veniturile bugetului local al Judeţului Galaţi şi cu o garanţie asupra conturilor (bancare şi de trezorerie) ale Judeţului Galaţi.

În documentele aferente hotărârii CJ Galaţi privind aprobarea contractării acestui împrumut de până la 15.000.000 euro, de la BEI, se arată că "pentru implementarea cu succes a proiectului de investiţii SMID Galaţi şi pentru a nu afecta suplimentar bugetul judeţului pe termen scurt, mediu si lung, va fi necesară autorizarea şi contractarea finanţării rambursabile externe de la BEI".

În acest sens, Judeţul Galaţi a încheiat cu SD Buget Expert SRL un contract de servicii privind furnizarea de consultanţă financiară în vederea contractării acestui împrumut, iar potrvit raportului acestei firme, împrumutul, în valoare de 15 milioane euro, va fi în conformitate cu condiţiile prezentate de BEI, respectiv o dobânda de EURIBOR 6M + marja fixă 1,362% (care va fi aceeaşi pe întreaga perioadă a creditului) şi a unei structuri de finanţare care are ca ipoteză o perioada de graţie de 3 ani, la care se adaugă o perioadă de rambursare de 13 ani. În prezent, indicele EURIBOR la 6 luni este de 3,9660.

Împrumutul va fi contractat doar pentru a asigura o plasă de siguranţă pentru cheltuielile neeligibile aferente acestei investiţii, a afirmat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, care a explicat că banii vor fi folosiţi la nevoie doar pentru componenta de cheltuieli neeligibile ale acestei investiţii.

Reamintim că Proiectul "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi" - SMID are o valoare totală de 481.894.052 lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 359.968.798,90 lei, contribuţia Guvernului României este de 55.054.051,60 lei (13% din costul total al proiectului), iar cofinanţarea din bugetul local este de 8.469.854,11 lei reprezentând 2% din valoarea totală a proiectului mai sus menţionat.


Articole înrudite