23 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Concert cu interpretări inovatoare ale muzicii Mariei Tănase
Concert cu interpretări inovatoare ale muzicii Mariei Tănase

Roots Revival România aprinde spiritul Mariei Tănase în noi culori, cu un turneu de muzică improvizată în 10 oraşe, printre care şi Galaţiul. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor pe 4 octombrie. Biletele se vând prin reţeaua Eventim şi la sală în ziua concertului. Proiectul muzical reuneşte artişti din 7 ţări într-un melanj unic de culturi şi interpretări, inspirat de Maria Tănase. Proiectul multicultural a ajuns acum la a doua ediţie. Primul episod a fost dedicat muzicii din Maramureş şi finalizat cu înregistrarea unui prim disc.
Vă prezentăm un interviu cu iniţiatorul proiectului Roots Revival România, iranianul Mehdi Aminian, care spune că România are o identitate unică a muzicii.

- Cum vezi scena muzicală contemporană versus cea tradiţională?
Muzica contemporană de astăzi va deveni în timp muzică tradiţională şi va aparţine trecutului. Cred că muzica trebuie să aparţină timpului său. Nu putem doar să urmăm temele muzicale ce aparţin unor alte vremuri dar nici nu le putem nega în totalitate. Noi suntem veriga dintre trecut şi viitor, pentru că noi suntem aici, acum. Muzica noastră ar trebui deci să fie la fel. Mi-ar plăcea mai mult întrebarea: Cum vezi muzica contemporană îmbogăţită de muzica tradiţională?

- Care este percepţia ta despre audienţa din România? Ţi se pare că este deschisă la experimente?
Cred că, spre deosebire de publicul din vest, care a devenit răsfăţat, dată fiind multitudinea de alegeri pe care le au, românii sunt foarte însetaţi de diverse tipuri de proiecte muzicale. Cred că au o putere de înţelegere şi apreciere a artei foarte adâncă.

- Roots Revival România este un colectiv de muzicieni din multe colţuri ale lumii, cu backgrounduri diferite. Cât de greu este să se elibereze energiile artiştilor într-un context atât de  specific cum este acela de a experimenta cu teme folclorice româneşti?
Este adevărat că toate aceste energii, dacă nu sunt gestionate potrivit, pot deveni distructive. Fiecare reprezentant al culturii din care vine, vrea să demonstreze cât mai mult din potenţialul său. Evident, asta se întâmplă şi pentru că aceste culturi au o lungă tradiţie şi istorie în spatele muzicii. În mod surprinzător, însă, având o temă dată la care aceşti muzicieni lucrează, nu doar că aceste energii nu se ciocnesc, ci se completează şi se crează un sunet foarte proaspăt. Şi asta cred eu că este unic la RRR.

- Maria Tănase este o figură legendară în România. Să încerci să te apropii de muzica ei poate fi destul de riscant. Care a fost reacţia publicului până acum?
Într-adevăr, este o încercare grea şi de la bun început ne-am propus să nu ne îndepărtăm atât de mult de cântecele ei încât să devină de nerecunoscut. Am fost foarte surprinşi de reacţia extrem de pozitivă pe care am primit-o şi cred că la finalul turneului vom deveni cu toţii foarte conştienţi de energiile de care vorbeam mai sus.

- Care este crezul tău artistic?
Roots Revival este o căutare a rădăcinilor comune din muzica din întreaga lume, care, în mod paradoxal, înseamnă ceea ce fiecare cultură are unic în esenţă sa.

- Spune-ne te rog câte ceva despre ce ar trebui să aştepte oamenii de la concertul din Galaţi.
Ar trebui să se aştepte să fie surprinşi. Să fie martori ai unui dialog între muzicieni de prim rang, care sunt respectaţi în culturile din care vin şi care vor improviza pe teme româneşti.Vă sugerez şi să ne căutaţi pe www.roots-revival.com şi pe pagina de facebook şi canalul de youtube ca să vă faceţi o idee despre proiectul nostru.


Articole înrudite