20 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După vizita în Penitenciarul gălăţean, printre altele, atât reprezentanţii Asociaţiei, cât şi cei ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), şi-au arătat dezaprobarea vizavi de incidentul „Sandu Constantin”, deşi au recunoscut că nu pot da foarte multe amănunte, dat fiind faptul că ancheta este în curs. Cât despre existenţa unor imagini filmate asupra incidentului, aceştia au cam dat-o în două ape, în sensul că nu ştiu cu siguranţă dacă există imagini ale incidentului, ci poate nişte frânturi. Comisarul şef de penitenciare, Constantin Ilie, a spus, în cadrul întâlnirii de ieri, că nu poate înţelege atitudinea celor care, după ce au încătuşat un deţinut, îi mai pot aplica şi o corecţie fizică.
„Cum poţi să mai loveşti un deţinut care este deja încătuşat?! Dacă ai curaj, ia-te de un Moroşanu, de unul de talia ta. Oricum, noi aflaserăm detaliile incidentului, dar rezultatele raportului medico-legal ne-au convins şi am făcut sesizarea Parchetului pentru mai multe persoane implicate în acest incident”, a spus Constantin Ilie.
Dana Cenuşă, reprezentant al ANP, a declarat vizavi de acest caz că responsabilii trebuie sancţionaţi cu cea mai mare asprime dacă „lucrurile stau aşa cum par a sta”.

Deţinuţi care mănâncă pe burtă

Cei prezenţi au recunoscut că sistemul are multe deficienţe, iar modificarea regimului pedepselor a venit pe un teren nepregătit dinainte, în sensul că penitenciarele, aşa cum arată acum, nu pot garanta libertăţile deţinuţilor, tocmai din cauza lipsei spaţiilor, a banilor şi a lipsei de personal. De altfel, Constantin Ilie a făcut cunoscut că toată lumea crede că deţinuţii mănâncă într-o sală de mese, în condiţii igienice normale, fără să ştie că în ţară există penitenciare în care aceştia iau masa în pat sau chiar pe burtă din cauza lipsei spaţiilor. Sistemul penitenciar este mult mai prost decât acum doi ani, când s-a mai făcut o vizită de monitorizare la Codlea şi Galaţi. Aceasta este părerea lui Mihai Popescu, reprezentantul Grupului Român pentru Apărarea Drepturilor Omului. Acesta a făcut monitorizarea în cadrul unui proiect intitulat „Promovarea respectării drepturilor omului în executarea sentinţelor penale”. Mihai Popescu reclamă lipsa de transparenţă a penitenciarelor în ceea ce-i priveşte pe deţinuţi şi nu societatea civilă. Popescu doreşte ca deţinutul să aibă parte în penitenciar de o informare deplină asupra drepturilor pe care le are, mergând până acolo încât legile care-i privesc să le fie puse la dispoziţie pentru a fi studiate de aceştia.

Spaţiul de plimbare - „strâmt şi delimitat”

Cât priveşte Galaţiul, raportul de monitorizare consemnează faptul că în Penitenciar se află 902 persoane şi doar 900 de paturi. De asemenea, în unitatea de detenţie sunt 848 de bărbaţi, 54 de femei şi 16 tineri, cifrele fiind valabile la momentul vizitei care s-a efectuat în zilele de 15, 16 şi 17 iunie.
„Există pavilioane vechi, care nu mai sunt utilizabile, şi două pavilioane construite recent. Spaţiile de cluburi de pe secţii au fost desfiinţate ca urmare a creşterii numărului de persoane private de libertate cazate: 300 de persoane private de libertate în aproximativ 12 luni. Clădirea de birouri din spaţiul de detenţie este considerată nesigură... Faţă de 2008 nu s-a reglementat problema calităţii apei. Spaţiul de plimbare pentru Secţia de Regim de Maximă Siguranţă este foarte strâmt şi delimitat de garduri de sârmă, ceea ce face ca pe timpul verii atmosfera în cuşca de plimbare să fie irespirabilă. Nu există zonă amenajată pentru vizita conjugală”, se arată în raportul GRADO.


Articole înrudite