23 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Arheologii Muzeului de Istorie Galaţi şi studenţii din cadrul facultăţii de profil a Universităţii „Dunărea de Jos” au făcut o descoperire de excepţie. Într-o parte încă necercetată a unui sit arheologic din spatele şcolii din Negrileşti au descoperit un cuptor de ars ceramică din secolul IV e.n., aproximativ anul 300. Ineditul constă în faptul că acest cuptor se află într-un sit multistrat unde au mai fost găsite vestigii din neolitic şi epoca bronzului. „Acest cuptor abia descoperit datează din secolul IV şi era folosit pentru arderea ceramicii. Aparţine civilizaţiei Sântana de Mureş. Este o civilizaţie care era alcătuită dintr-un amestec de populaţie băştinaşă - carpii sau dacii liberi - şi populaţiile germanice migratoare. Deşi cuptorul are cupola prăbuşită, este remarcabil de bine păstrat faţă de altele, care erau cu totul distruse. Încă nu l-am dezgropat cu totul şi aşteptăm să vedem ce surprize ne rezervă”, a precizat Costel Ilie, arheolog al Muzeului de Istorie Galaţi, şeful echipei de cercetare a sitului.
Tot în acelaşi loc a fost descoperită o vatră de ardere din epoca bronzului, dar şi o groapă de depozitare a resturilor menajere din neolitic. În această ultimă groapă au fost descoperite resturi de oase ale unor erbivore mari. „Se atestă astfel că avem urme de locuire timp de 7000 de ani. Această zonă, având păduri şi surse de apă, dar şi teren fertil agricol, a fost locuită de mii de ani şi acum avem şi dovezi. Pentru studenţi este o ocazie importantă de a vedea exact cum se prezentau lucrurile”, a declarat Ovidiu Cotoi, profesor la Universitatea „Dunărea de Jos”. Chiar dacă munca este grea, studenţii nu se plâng deoarece au mari satisfacţii când descoperă ceva, fie el şi un rest de ceramică.
Localitatea Negrileşti este atestată documentar în anul 1528 dar dovezile arată că a fost locuită încă din neolitic. Arheologii speră să poată dezgropa cuptorul în condiţii de siguranţă şi să îl aducă în Galaţi. Din 1981, în urma ruperii malului pârâului Bârlad, s-au descoperit urme de ceramică, dar abia din anul 2007 a început explorarea. În anii trecuţi au mai fost descoperite cuptoare, dar acestea erau distruse. Au mai fost găsite, în schimb, locuinţe din perioadele timpurii, dar şi un bordei medieval. Situl se află în imediata apropiere a fostului conac boieresc, care e acum distrus şi care, la rândul lui, a fost construit pe ruinele unei clădiri mai vechi. Dacă acest cuptor nu va putea fi transferat, atunci singura soluţie ar fi amenajarea locului pentru vizitare, dar pentru asta trebuie bani.


Articole înrudite