20 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pentru 10 elevi şi părinţii lor, elevi care au dat examen la matematică în cadrul evaluării naţionale, emoţiile au fost dublate. Asta deoarece elevii erau bolnavi de rubeolă. Aşa că, pentru a nu-şi îmbolnăvi colegii şi profesorii, elevii au purtat măşti, au stat izolaţi într-o clasă specială, iar o asistentă i-a monitorizat chiar şi în curte. „Am avut emoţii, e adevărat, dar cred că a fost bine. Am dat aşa examenul deoarece m-am îmbolnăvit de rubeolă. Mi-a fost un pic mai greu să învăţ, dar am luat pastilele care mi-au fost date aşa că m-am descurcat”, spunea Georgiana, una dintre elevele care a dat examenul într-o sală specială fiind bolnavă de rubeolă.
Emoţii au avut şi părinţii. „Ce să mai zic acum? Sunt emoţionată şi din pricina examenului, dar şi pentru că fetiţa este bolnavă. Are rubeolă aşa că dă examenul într-o clasă specială, izolată. E mai greu să se concentreze, fiind bolnavă, dar sperăm să fie bine”, spunea Corina Codreanu, mama Alexandrei, o altă fetiţă bolnavă de rubeolă, care a dat examenul în condiţii speciale.
Rubeola, boală extrem de contagioasă
Autorităţile medicale gălăţene au avertizat din timp despre faptul că  afecţiunea este foarte contagioasă, se transmite pe cale aeriană, aşa că doar cei care au făcut boala sunt imuni. Tocmai de aceea, Inspectoratul Şcolar gălăţean a luat decizia de a se înfiinţa o clasă specială pentru ca elevii bolnavi să nu îi infecteze pe cei sănătoşi. „La nivelul judeţului Galaţi au fost de la începutul anului aproape 1.200 cazuri de rubeolă, dintre care 600 în oraşe iar dintre acestea cele mai multe la categoria de vârsta 14-21 de ani. Şi profesorii supraveghetori trebuie să aibă grijă. Cei care au făcut boala nu pot să se mai îmbolnăvească, dar ceilalţi da. Riscă să stea în convalescenţă două săptămâni ca să se facă bine”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
„Elevii bolnavi, colegi de clasă, s-au molipsit unii de la alţii”
Susţine directorul Grupului Şcolar Gheorghe Asachi din Galaţi, acolo unde, într-o clasă specială, izolată şi monitorizată video, 10 elevi bolnavi de rubeolă şi-au dat examenul la matematică. „Nu ştiu dacă am făcut sau nu boala în copilărie, dar asta nu înseamnă că am intrat şi nu am monitorizat totul. Copiii, colegi de clasă, s-au îmbolnăvit unii de la alţii, aşa că trebuia să găsim o soluţie să nu piardă examenul, dar nici să nu îi îmbolnăvească pe ceilalţi”, spunea prof. Adrian Diaconu, director al Grupului Şcolar Gheorghe Asachi din Galaţi.
Nici ceilalţi profesorii care au fost supraveghetori nu s-au temut că ar putea lua boala, chiar dacă nu ştiu dacă au făcut rubeolă în copilărie. „Cred că am făcut boala, dar nu sunt sigur. Nu am întrebat-o pe mama. Oricum, e doar rubeolă. Nu m-am temut. Au fost uşor de supravegheat, au fost cuminţi”, a spus prof.  Dumitru Munteanu, profesor supraveghetor la clasa specială. Copiii au fost chiar mai uşor de supravegheat deoarece aveau măştile pe faţă şi nu ar fi putut să colaboreze între ei chiar dacă ar fi încercat, deoarece le era şi mai greu să vorbească.


Articole înrudite