Reprezentanţii studenţilor din toată ţara s-au reunit, zilele trecute, la Cluj-Napoca, sub auspiciile celui mai amplu eveniment studenţesc de dezbatere a politicilor educaţionale la nivel naţional - Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România (FOSR). Manifestarea, ajunsă deja la cea de-a IX-a ediţie, s-a desfăşurat în perioada 28 iulie - 3 august şi a fost organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care a reunit peste 300 de reprezentanţi ai studenţilor din organizaţiile studenţeşti din ţară. Liga Studenţilor din Galaţi (LSG), membră a Alianţei Naţionale, a participat la lucrări cu o delegaţie de patru reprezentanţi, condusă de Ionuţ Dumitraşcu, liderul studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos".
„Din păcate, consultarea studenţilor nu mai reprezintă un principiu după care se ghidează responsabilii din educaţie, dar asta ne face să fim şi mai îndârjiţi şi hotărâţi să ne facem vocea auzită şi ascultată. Credem că studenţii din România merită un sistem educaţional de calitate, pe care să şi-l permită orice tânăr, indiferent de familia din care provine sau de câte venituri are, iar statul român este direct responsabil să se asigure că ţara se dezvoltă prin tineri competenţi, care înţeleg principiile şi valorile democratice. Educaţia trebuie să reprezinte o prioritate naţională, iar asta trebuie să se reflecte şi în modul în care este finanţată”, a susţinut Cristi Popescu, noul preşedinte ANOSR.
De altfel, pentru a-şi arăta nemulţumirile faţă de modul în care Ministerul Educaţiei i-a tratat în ultimele luni, liderii studenţilor din întreaga ţară au organizat, cu ocazia Forumului, un marş de protest (joi, 31 iulie), pe ritmuri comuniste, având gurile acoperite cu bandă adezivă neagră, sugerând faptul că atitudinea Ministerului Educaţiei este demnă de perioada comunistă, în care studenţii nu aveau dreptul să aibă nici o părere. Mai mult, studenţii nu au scăpat ocazia şi au cerut demisia Ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu şi a Ministrului Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie.
ANOSR şi-a ales noua conducere
În echipa ANOSR aleasă în cadrul acestei ediţii a FOSR, pentru mandatul următor, studenţii gălăţeni şi-au desemnat un reprezentant, Alexandra Lepădatu, care este delegat al LSG Galaţi în funcţia de vicepreşedinte educaţional al Alianţei Naţionale.
Liderul studenţilor gălăţeni, Ionuţ Dumitraşcu, ne-a mai declarat că, în cadrul Forumului de la Cluj, s-a hotărât ca, în perioada următoare, preocupările ANOSR să fie axate, pe lângă dezvoltarea organizaţională şi pe modificările aduse la legea Educaţiei Naţionale, dar şi pe finanţarea învăţământului superior.
Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România a dat posibilitatea reprezentanţilor studenţilor să dezbată problemele învăţământului superior. Au fost organizate 8 ateliere de lucru paralele şi apoi, în cadrul sesiunii plenare, s-au stabilit priorităţile pentru anul universitar următor.
Astfel, liderii reuniţi ai studenţilor îşi propun să continue acţiunile de presiune asupra Ministerului Educaţiei pentru abrogarea prevederilor negative ale Ordonanţei de Urgenţă 49/2014 şi totodată să militeze pentru creşterea finanţării educaţiei, astfel încât aceasta să poată fi relevantă, de calitate şi accesibilă oricărui tânăr. "Nemulţumirile studenţilor în ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă sunt legate atât de faptul că nu au fost consultaţi de Minister cu privire la modificările propuse, cât şi de faptul că Ordonanţa permite rectorilor să se înscăuneze pe viaţă, că au fost reintroduse doctoratele la frecvenţă redusă, că universităţile vor putea înmatricula studenţi peste capacitatea de şcolarizare sau că politicul are undă verde în universităţi. Aceştia mai cer şi respectarea dreptului studenţilor la reducerea de 50% la transportul local, câştigat în protestele din '95, dar pierdut deja în multe centre universitare din cauza banilor puţini primiţi de universităţi de la Minister pentru transport, creşterea burselor sociale astfel încât acestea să acopere cheltuielile minime legate de cazare şi masă pentru studenţii defavorizaţi şi adoptarea unei metodologii care să eficientizeze centrele de consiliere şi orientare din universităţi, astfel încât acestea să ajute mai bine tinerii să îşi aleagă facultatea potrivită şi să reducă abandonul universitar", se mai arată în comunicatul semnat de Cristi Popescu, preşedintele ANOSR.