Electrocentrale a pus în practică avertismentul lansat în urmă cu câteva săptămâni, în care a anunţat că va sista furnizarea agentului termic către Apaterm începând cu data de 15 decembrie în cazul în care până la această dată nu vor fi efectuate anumite plăţi în contul furnizorului local de agent termic primar. Într-o adresă semnată de administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, se arată că a notificat Apaterm asupra faptului că începând cu data de 15 decembrie, ora 9, va reduce parametrii de furnizare ai agentului termic primar dacă Apaterm nu va achita datoria scadentă în sumă de 12,1 milioane de lei din totalul datoriilor de 370,1 milioane de lei. Conducerea Electrocentrale susţine că de la notificarea Apaterm prin preaviz şi până la ora actuală au fost făcute plăţi doar în sumă de 145.000 de lei, reprezentând 1,2% din datoriile restante. Deoarece nu a putut achita facturile către Romgaz şi Transgaz, Electrocentrale a fost nevoită ca, începând cu data de 15 decembrie, ora 9, să reducă temperatura agentului termic primar pe tur la 70 grade Celsius şi a debitului agentului termic primar la limita CET de 1.770 mc pe oră, din care 1.500 mc pe oră pentru asigurarea continuă, prin intermediul punctelor termice, numai către o serie de instituţii publice prevăzute de lege precum şi 270 mc pe oră către cei 14 consumatori direcţi ai Electrocentrale racordaţi la sistemul centralizat care îşi respectă obligaţiile de plată. Administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, face un apel la populaţie să îşi achite datoriile la întreţinere şi implicit la Apaterm, astfel încât oraşul să poată beneficia de încălzire.
„Doar şcolile şi grădiniţele vor primi căldură, în limita posibilităţilor”
Ne-a declarat administratorul special al Apaterm, Cristian Istrate, care ne-a confirmat faptul că oraşul a rămas fără apă caldă şi căldură începând de ieri.
„Nu avem soluţii atât timp cât încasările de la populaţie sunt mici. Şi e păcat că suferă locatarii bun platnici, şi aici vreau să menţionez în mod special cele 200 de asociaţii de locatari bun platnice. Nu este normal să fie asociaţii de locatari care nu au plătit niciun leu de ani de zile, chiar de 7 ani. Au fost cetăţeni la noi care ne-au spus că şi-au plătit întreţinerea şi că sunt la zi dar le-am spus că la noi figurează că asociaţia din care fac parte are datorie, deci să se ducă să îi ia la întrebări pe cei care administrează asociaţiile. Acest lucru ar trebui să-l facă fiecare locatar, să se ducă să întrebe administratorul ce a făcut cu banii lui, să îi arate chitanţele şi facturile pentru care a plătit servicii”, a declarat Cristian Istrate. Magda CONDOS