Avalanşă de conferinţe de presă, la sfârşitul acestei săptămâni, generate de închiderea sau redularea unor proiecte cu finanţare europeană şi internaţională. Unul dintre cele mai vizibile evenimente organizate azi, vineri, 12 decembrie, este cel în organizarea Centrului Europe Direct din cadrul Consiliului Judeţului Galaţi care anunţă programul de promovare a Planului Judeţean de Comunicare pe teme europene pentru anul 2015. Acesta este un document cadru ce prezintă acţiunile de comunicare pe teme europene la nivel local. Planul Judeţean de Comunicare pe teme europene conţine activităţile cu tematică europeană ce vor fi organizate în anul 2015 de către reţeaua de multiplicatori de informaţie europeană din judeţul Galaţi, precum şi de către structuri de interes public sau privat active în această sferă de acţiune. Lansarea lui va avea loc la sediul CJ Galaţi, din strada Eroilor, în sala de şedinţe, începând cu ora 11.00
Şi tot de la ora 11.00, se desfăşoară în Galaţi prima ediţie a Conferinţei naţionale, cu participare internaţională ”Cetăţenia din perspectiva drepturilor fundamentale”. Evenimentul va avea loc la sediul Universităţii ”Danubius”, în Sala Senatului şi este orgaanizată de Facultatea de Drept din cadrul universităţii gălăţene. Potrivit organizatorilor, evenimentul reprezintă prilejul perfect de relaţionare şi de generare a unor obiective comune privind colaborarea cu românii din teritoriile istorice, precum Republica Moldova, Transcarpatia, Timoc, Voevodina. În cadrul Conferinţei vor lua cuvântul următorii invitaţi: Eugen TOMAC - Deputat în Parlamentul României, Mihai Răzvan STURZU – Deputat în Parlamentul României,
Asist.univ.dr. Andrei TINU - vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, lect.univ.dr. Iulian SAVENCO - cadru didactic la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Danubius” din Galaţi, lect. univ.dr. Arthur TULUŞ - cadru didactic la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii "Dunărea de Jos” şi reprezentanţi ai Universităţii de Stat "B.P.Haşdeu” din Cahul, Republica Moldova. Totodată, conferinţa îşi propune să aducă la cunoştinţa studenţilor, dar şi a participanţilor diferenţa dintre identitatea naţională şi naţionalitate, importanţa dobândirii şi acordării cetăţeniei etnicilor români de pretutindeni, în special celor din jurul frontierelor şi din Balcani, prezentarea unor perspective ale modificării Legii nr. 21/ 1991 (a cetăţeniei române) şi, nu în ultimul rând, valoarea cetăţeniei române pentru cei ce o redobândesc.
Şi la Universitatea "Dunărea de Jos" are loc un seminar internaţional ştiinţific, dar de la ora 11.30, cu titlul "Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos". Evenimentul este organizat de echipa de implementare a proiectului a cărui manager este prof.univ.dr. Antoaneta Ene şi va avea loc la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din cadrul UDJ. Proiectul eeste implementat de universitatea gălăţeană în parteneriat cu Institutul de Geologie şi Seismologie, Institutul de Zoologie din Chişinău, ambele din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Centrul Ştiinţific ucrainean pentru Ecologia Mării din Odesa, Ucraina.
Între 11.00 şi 14.00 se desfăşoară la Galaţi o altă reuniune internaţională, de această dată în organizarea Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi. Intitulat "Prezentarea de practici inovatoare de gospodărire a deşeurilor pentru oraşele selectate din Georgia, Moldova şi Armenia (GMA-WMP)" proiectul se desfăşoară pe mai multe etape iar una dintre acestea este vizita de lucru la Galaţi a unei delegaţii cu reprezentanţi ai ţărilor partenere, din primăriile şi Consiliile municipale din Kutaisi-Georgia, Ararat-Armenia şi Ungheni-Republica Moldova. Potrivit reprezentanţilor CCEG se va vizita secţia de procesare a deşeurilor municipale solide, platforma de depozitare a deşeurilor, hala de compostare, puncte de colectare a deşeurilor solide din municipiul Galaţi şi vor fi prezentate elemente privind gestiunea deşeurilor pe plan local.
Nu în ultimul rând, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a încheiat un amplu proiect, denumit pe scurt RESPIA, prilej cu care a organizat conferinţa de prezentare a rezultatelor obţinute la încheierea perioadei de implementare a proiectului - Reabilitarea, modernizarea, retehnologizarea şi reechiparea infrastructurii educaţionale universitare în vederea crearii la Galaţi a unui pol de educaţie şi de cercetare tehnologică în domeniul ştiinţei şi ingineriei alimentelor.