Nici nu s-a finalizat ancheta cazului de toxiinfecţie alimentară în urma caruia 43 de copii au ajuns la spital şi a apărut un nou caz suspect. Trei eleve de liceu care locuiesc la căminului Colegiului „Elena Doamna” au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, acuzând simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare.
„Era vorba despre trei eleve în vârstă de 15, 16 şi 17 ani care au acuzat simptome ce putea duce la suspiciunea de toxiinfecţie alimentară. Au fost luate din cămin, duse iniţial la Spitalul de Copii şi apoi la cel de Boli Infecţioase”, a precizat dr. Mihai Polinschi, director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Elevele au mâncat şi la cantina liceului dar au mai cumnpărat şi diverse produse de patiserie din comerţ.
„Nu cred că se puteau îmbolnăvi din ce au mâncat la noi în cantină. Şi eu am mâncat aceleaşi alimente, alături de alţi circa 150 de elevi. Fiind prietene, cred că au consumat altceva cumpărat, dar nu de la cantină”, a precizat Adrian Silvestru, director adjunct la Colegiul „Elena Doamna”. Direcţia de Sănătate Publică a făcut o anchetă şi în acest caz, dar nu ar fi vorba de o toxiinfecţie alimentară. „A fost vorba de o dispepsie, o gastrită, au mâncat alimente «amestecat», dar nu este toxiinfecţie”, a precizat Liliana Iordăchescu, DSP Galaţi.
Reţeau de medicină şcolară vrea mai multă disciplină
Serviciul de Asistenţă Medicală al Primăriei Galaţi, cel care coordonează şi reţeaua de medicină şcolară, vrea să ia măsuri noi vizavi de felul în care primesc hrană în şcoli elevii, mai ales în ceea ce priveşte caterigul.
„Personalul din cabinetele şcolare de la cele două unităţi şcolare au monitorizat situaţia şi s-au implicat în rezolvarea ei. Este foarte greu să ne implicăm în unităţi şcolare care au relaţii contractuale cu firme de catering, nu putem avea o situaţie clară în ceea ce priveşte consumul de alimente şi distribuţia acestora. Am făcut o adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean şi am informat Primăria Galaţi privind necesitatea de a face contracte de catering prin cantinele şcolare. Aşa am putea verifica nu doar calitatea hranei ci şi meniurile dar şi programul de alimentaţie şi distribuţie a prânzului conform legislaţiei. Nu este normal să li se dea copiilor la ora 11 sarmale cu smântână, în condiţiile în care legislaţia precizează clar care sunt principiile alimentare şi nutriţia în şcoli precum şi lista alimentelor acceptate”, a precizat dr. Costinela Georgescu, director Serviciul de Asistenţă Medicală a Primăriei Galaţi.