Secţia neonatologie patologică, reabilitată cu fonduri de la Banca Mondială, a fost inaugurată în prezenţa premierului Victor Ponta şi a ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. „Îi felicit pe toţi medicii, toate cadrele medicale ale spitalului şi personalul auxiliar. Acum, deja am vizitat multe spitale reabilitate şi pot să vă spun că ceea ce am văzut aici este la cel mai înalt nivel tehnologic, cu destui de puţini bani. Asta înseamnă că aici sunt oameni gospodari”, a spus Victor Ponta.
Proiectul de reabilitare este făcut după un model francez. „Acest proiect finalizat acum a început în 2004, când şi spitalul nostru a fost propus de prof. dr. Aurel Nechita, care era atunci secretar de stat. Proiectul în care a fost inclus spitalul nostru se numeşte «Reabilitarea secţiilor de obstetrică şi nou născuţi». Au fost incluse în acest proiect 18 spitale la nivelul ţării. În celelalte cazuri, excepţie al nostru, era vorba de secţii de neonatologie ale unor maternităţi. Noi suntem singurul spital de copii care a intrat în acest program de reabilitare. Modelul după care s-a făcut reabilitarea la noi este un model francez şi s-a dorit ca şi Spitalul de Copii Galaţi să aibă o secţie de neonatologie patologică la cele mai înalte standarde. Înainte aveam un compartiment de neonatologie patologică cu 15 paturi care erau înghesuite în câteva saloane ale unui etaj şi nu erau dotate. Acum avem un etaj întreg, cu posibilitatea ca mama să stea cu copilul, e o secţie unitară şi amenajată corespunzător. A costat 1.200.000 de euro, aproximativ. Este un proiect european, derulat prin banca Mondială. Personal avem. Cu această ocazie a trebuit să angajăm personal suplimentar. S-au creat şi locuri de muncă. Avem un neonatolog care acum a terminat specializarea, avem o altă colegă care a plecat la specializare şi avem deja şi medicul nostru neonatolog care în timp a fost pregătit tot în cadrul spitalului nostru”, a spus dr. Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Urgenţă pentru Copii Galaţi.
Secţia mai are nevoie de alte dotări, de masă de operaţie şi aparatură de anestezie, iar ministrul Bănicioiu a promis că va aloca bani pentru achiziţionarea lor. Astfel, odată finalizate şi aceste dotări, s-ar putea efectua şi intervenţii chirurgicale.
Prefectul Dorin Otrocol, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, primarul Marius Stan, prof. dr. Aurel Nechita şi prof. dr. Dorel Firescu, de la Facultatea de Medicină, au fost de asemenea prezenţi la inauguarea secţiei. Premierul Ponta a lăudat cadrele medicale ale spitalului şi a mai declarat că nu a uitat nici de necesitatea creşterii drepturilor salariale ale medicilor şi cadrelor medicale.