14 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ieri elevii din anii terminali de liceu au susţinut probele scrise impuse conform profilului, la matematică sau istorie. Circa 4.100 au fost prezenţi la matematică şi peste 950 la istorie, conform datelor centralizate parţial de către ISJ. Şi la această probă elevii au încercat să înşele vigilenţa profesorilor, însă trei dintre ei au fost eliminaţi din examen. Unul a fost prins deţinând copiuţe, iar alţii doi încercau să rezolve subiectele prin telefonul mobil.
Laura Marin, inspectorul adjunct al ISJ, profesor de matematică, consideră că cei care au avut de rezolvat subiectele de tip 1 au beneficiat de un grad de dificultate puţin mai scăzut decât în anii anteriori, iar cei care au avut subiecte de tip 2 s-au confruntat cu o dificultate similară celei din anii anteriori. Un elev mediu care a reuşit să se pregătească putea soluţiona subiectele, însă ar fi putut apărea şi surprize: uitând multitudinea de formule, parte dintre elevi ar putea greşi subiecte relativ simple. O altă dificultate constă în obligativitatea obţinerii mediei 6 la toate cele trei materii scrise, comparativ cu anii trecuţi, în care notele obţinute la oral le uşurau ţinta absolvirii bacalaureatului. În caz contrar, vor putea susţine bacalaureatul în toamnă, la materiile picate. Conform aprecierii inspectorului şcolar adjunct, circa 60-70% dintre absolvenţii de liceu din acest an ar putea obţine 5 la matematică. Laura Marin le recomandă celor în cauză să schimbe eventual materia aleasă opţional, pentru care ar putea obţine rezultate mai bune.
La istorie candidaţii au avut libertatea alegerii unui domnitor, prezentarea bătăliilor şi tratatelor încheiate în perioada evului mediu. Cei care s-au pregătit destul de bine apreciau că au fost surprinşi de subiect, pentru că nu îl întâlniseră formulat în manualele studiate.


Articole înrudite