Metoda „Accidentul”, cea prin care se iau sume mari de bani de la persoanele care sunt înşelate telefonic, are acum şi taximetrişti implicaţi în modul de derulare. Un taximetrist a fost cel care, în patru cazuri recente, a luat banii de la victimele din Galaţi şi le-a predate unui bărbat, la Brăila. Taximetristul a fost prins în flagrant a patra oară. El spune acum că nu ştia de fapt ce transporturi intermediază şi că doar spre final a bănuit ce se întâmplă.
„Prima oară am primit un apel prin staţie să iau de la cineva un plic şi să îl duc la Brăila, la un motel, pe dig. Cursa urma să mi se plătească la Brăila. Am fost la adresă, am luat un plic sigilat de la un cetăţean mai în etate şi am ajuns pe dig, la acel motel. Nu era nimeni acolo, aşa că am sunat în dispecerat iar ei mi-au dat numărul de telefon al celui care comandase de fapt cursa. L-am sunat şi m-am întâlnit. A venit cu un taxi de Brăila, i-am dat plicul şi mi-a plătit cursa. 50 de lei a costat. M-a mai sunat de trei ori, pe telefonui meu, şi abia ultima oară, când trebuia să iau banii de la nişte bătrâni iar femeia spunea ceva de un accident, mi-am dat seama ce făceam şi le-am spus să verifice dacă fiul lor e sau nu accidentat”, spunea taximestristul în vârstă de 47 de ani care acum este cercetat în acest caz.
Un sexagenar le-a stricat ploile escrocilor
Victor Filer, în vârstă de 63 de ani, este cel la uşa căruia taximetristul a fost prins, în flagrant, ultima oară.
„M-a sunat soţia agitată că a fost sunată că fiul nostru, care munceşte în Italia, a avut un accident, a lovit un copil de 2 ani cu maşina. Am ajuns acasă şi am aflat că trebuia să dăm 3.200 euro unui bărbat care să trimită banii avocatului din Italia. A venit acel bărbat la uşă, pe la ora 22, şi mi-a spus că e trimis de avocatul din Italia şi că vorbea cu el la telefon pentru banii necesari fiului. Eu am văzut că pe ecranul telefonului nu era număr de Italia. M-am dus în altă cameră, în timp ce pe soţie o ţineau la telefon, am sunat băiatul, am aflat că era bine. Am sunat apoi la poliţie şi aşa l-au reţinut . Eu am mai citit în ziare şi de acolo ştiam”, spunea Victor Filer.
Banii escrocaţi, plimbaţi cu taxiul
Poliţiştii susţin că l-au prins pe taximetrist în flagrant. „Fiind audiat, bărbatul de 47 ani le-a declarat poliţiştilor că a fost contactat telefonic de o persoană neidentificată care i-a cerut să se deplaseze la o adresă din Galaţi şi să ridice suma de 3.200 euro, de la o persoană al cărei fiu ar fi provocat un accident rutier. Prin extinderea cercetărilor, poliţiştii au stabilit că acelaşi bărbat este bănuit de faptul că în ziua de 03 octombrie 2014 a mers la domiciliul unei femei de 90 ani, din Galaţi, de unde a ridicat suma de 4.600 lei, pe motiv că nepotul acesteia a fost implicat într-un accident rutier. Ulterior, banii i-a dat unei persoane necunoscute din Brăila. Bărbatul este bănuit că a mai comis alte două fapte similare la începutul lunii octombrie, când a luat de la două părţi vătămate 2.500 lei respectiv 15.000 lei, bani pe care i-a dat aceluiaşi bărbat din Brăila”, a precizat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi. Taximetristul este cercetat acum de poliţişti sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi tentativă la înşelăciune
Cu 33% mai multe înşelăciuni la telefon
Poliţiştii gălăţeni susţin că numărul faptelor de acest fel a înregistrat o creştere cu 33% faţă de anul trecut. De la începutul anului şi până la 15 septembrie 2014, la nivelul judeţului Galaţi au fost înregistrate 291 de infracţiuni de înşelăciune. Din acestea, 103 sunt comise prin metoda „accidentul”, cu 33% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, şi la această dată sunt în lucru 96 astfel de fapte. În prezent autorii, dintre care unii sunt în penitenciare, folosesc diverşi termeni juridici, noţiuni din codul penal, îşi atribuie diferite calităţi, îşi disimulează vocea, având sprijinul unor persoane din exterior care merg la domiciliile victimelor, de unde ridică sume de bani, care variază între 5.000 lei şi ajung chiar la 53.000 lei.