Reprezentanţii Centrului pentru Jurnalism Independent au fost prezenţi miercuri seară la Galaţi, la Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice a Universităţii "Dunărea de Jos" şi au prezentat studenţilor, ziariştilor şi oamenilor de afaceri conceptul de "open data" şi angajamentele României, în cadrul întâlnirii "Guvernarea deschisă pe agenda publică". Proiectul CJI îşi doreşte să stimuleze aplicarea principiilor guvernării deschise prin informarea jurnaliştilor, viitorilor jurnalişti pentru o mai bună monitorizare a respectării de către autorităţile române a angajamentelor asumate prin parteneriatul Open Government Partnership. "Open data" înseamnă utilizarea datelor, în mod liber, de către oricine, cu dreptul de a reutiliza.
Ioana Avădani, directorul executiv al CJI, a oferit mai multe informaţii cu privire la ce înseamnă conceptul de "open data", începând printr-un joculeţ de imaginaţie - în primă instanţă, a prezentat un site din Chicago, unde sunt prezente informaţii cu privire la zonele cu cea mai mare rată a criminalităţii, cu cei mai mulţi bolnavi de cancer, cu zonele rezidenţiale etc, precum şi datele de contact ale instituţiilor din locaţiile respective. Apoi, a venit comparaţia cu Galaţiul, toţi participanţii la discuţie fiind de părere că un simplu cetăţean ar întâlni foarte multe piedici în colectarea de informaţii necesare unui astfel de proiect.
De asemenea, Ioana Avădani a prezentat situaţia oraşului Timişoara, unde a fost implementată o aplicaţie pentru telefonul mobil care arată unde se află fiecare autobuz în parte, acestea având GPS. Astfel, utilizatorul poate vedea dacă a pierdut sau nu autobuzul, poate estima în cât timp ajunge într-o anumită staţie sau unde se află în momentul respectiv.
Ceea ce a vrut să sublinieze sursa citată este faptul că în ţara noastră, cu presiuni, conceptul de open data îşi poate intra în drepturi. Galaţiul, însă mai are de învăţat la acest capitol. Unul dintre studenţii la Drept din sală a menţionat că s-a lovit de mai multe refuzuri şi de informaţii incomplete sau chiar eronate atunci când a solicitat informaţii de la Primărie despre delimitările cartierelor. Tânărul a dezvoltat, în urmă cu doi ani, un portal despre oraşul Galaţi cu harta, toate instituţiile, clădirile şi firmele din cartiere, cu datele de contact şi fotografii de la faţa locului. După ce a ajuns la concluzia că Primăria nu îl ajută, a luat la pas oraşul şi a creat un instrument util pentru orice gălăţean, fără niciun cost.
În prezent, 46 de state au aderat la Open Government Partnership, printre care şi România, şi presupune angajarea de către Guvern (aici sunt cuprinse şi toate instituţiile publice) de a colecta şi publica în mod sistematic date cu privire la cheltuieli, performanţe şi alte informaţii de interes pentru serviciile publice şi pentru cetăţeni. Aceste date trebuie să fie în format reutilizabil şi uşor de înţeles de către publicul neavizat. Printre obligaţiile care îi revin României în anul 2014 se numără crearea inventarelor de date, integrarea informaţiilor pe o platformă.
În cadrul dezbaterii de miercuri seară, prin intermediul Skype, participanţii au putut discuta cu Cristian Botan, consilier la Cancelaria prim-ministrului României, care a menţionat că ţara încă are o problemă în ceea ce priveşte tehnologia la nivel european.