Un eveniment cu totul aparte va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în sudul Basarabiei, în satul Hagi-Curda (Camaşovca), cu populaţie de limbă română, din raionul Ismail, Ucraina, cu ocazia sărbătorii românilor de pretutindeni - Ziua Limbii Române.
Marius Crudu, un tânăr cu iniţiativă din Galaţi, a anunţat că singura organizaţie neguvernamentală locală care participă (invitată) la eveniment este Asociaţia Danubiana Galaţi, un ONG al cărui preşedinte este şi care a fost înfiinţat în urmă cu mai bine de doi ani, în principal pentru activităţi ale tinerilor. Cu ocazia participării la manifestarea din sudul Basarabiei gălăţeanul vrea să doneze câteva sute de cărţi bisericeşti şi de literatură română bibliotecii locale, volume primite de la biblioteca Liceului Pedagogic din Galaţi, de la Protoieria Galaţi (cu sprjinul părintelui Eugen Buruiană) şi de la Biblioteca Judeţeană "V.A. Urechia" din Galaţi, instituţie cunoscută pentru multe alte donaţii de cărţi în comunităţile româneşti din străinătate.
Aşa cum am fost informaţi, evenimentul este organizat de comunitatea creştin-ortodoxă din satul Hagi-Curda (din raionul Izmail, organizaţie a cărei preşedinte este Vasile Iordăchescu), Almanahul de Istorie şi Cultură "Sud-Vest" (din Odesa-Ucraina, fondator şi redactor-şef este ziaristul şi scriitorul de limbă română Vadim Bacinschi) cu sprijinul Consulatului General al României din Odesa. Reuniunea va avea loc în incinta bibliotecii de carte românească, condusă de Tudor Iordăchescu, de pe lângă Biserica Sf. Apostoli Petru şi Pavel şi Sf. Ierarh Nicolae, din Hagi-Curda. Evenimentul principal al manifestării, după cum atestă iniţiatorii, va fi lansarea cărţii de versuri "Grădina mamei" de Anatol Manole, poet popular, originar din această localitate.
"Poetul popular are 54 de ani, e absolvent al unei şcoli de meserii, nu are studii superioare sau măcar studi medii speciale. Este un om obişnuit şi locuieşte în Ismail. O vreme a lucrat în agricultură, acum este angajat în construcţii şi lucrează la Odesa", spune tânărul gălăţean, făcând un porteret al poetului basarabean.
Evenimentul literar este cu atât mai important cu cât se ştie că volumul de poeme a fost editat în vara aceasta la Iaşi, de către Asociaţia ASTRA Iaşi (organizaţie care editează o publicaţie în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei), a cărui reprezentantă este binecunoscuta activistă culturală Areta Moşu. La manifestare vor participa membri ai mai multor organizaţii neguvernamentale româneşti din Basarabia (regiunea Odesa), poeţi şi scriitori de limbă română din raioanele Reni şi Ismail, dar şi locuitori din Hagi-Curda. La manifestare sunt aşteptaţi şi reprezentanţi ai Consulatului General al României de la Odesa.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România (dar şi în comunităţile româneşti din lume) la 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990.