În plin ger, circa 100 de studenţi, din mai multe judeţe ale ţării, au protestat ieri pe treptele Universităţii „Dunărea de Jos” aşezaţi în genunchi, purtând banderole negre la gură, pentru ca apoi să ridice simultan câte o ţeapă, de 25 de ori. Astfel au arătat studenţii că se opun prevederilor Legii educaţiei ce anulează reprezentativitatea de 25% a studenţilor în cadrul senatelor universtităţilor (forurile de decizionale, legislative şi executive universitare.) Gestul ridicării ţepelor evidenţia “junghiul în coastă trasat mişcării studenţeşti din România”, conform Cristinei Ramona Fiţ, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.
Pe parcursul protestului studenţii au refuzat să ofere declaraţii. După încheierea protestului, aceştia au explicat semnificaţia simbolurilor utilizate. Unul dintre protestatari, Alin Filimon, student la Master, a explicat semnificaţia banderolelor purtate: acestea reflecta faptul că noua Lege a educaţiei le închide gura studenţilor, căci le refuză atât dreptul de a se pronunţa în alegerea rectorilor universităţilor, cât şi în rezolvarea tuturor problemelor importante care se decid în cadrul senatelor universităţilor, care de cele mai multe ori îi afectează direct. Þepele indicau faptul că legea le-a tras ţeapă tuturor studenţilor români.
Profesorii universitari aflaţi în trecere apreciau ca fiind justificată manifestarea studenţilor, întrucât ei reprezintă 80% din persoanele carte alcătuiesc mediul academic românesc.
Excluderea studenţilor din forurile de decizie universitare este cea mai mare nemulţumire a studenţilor privind noua Lege a educaţiei. De aceea ANOSR a cerut un răspuns oficial din partea Ministerului Educaţiei, dar solicitarea a rămas fără răspuns până la această dată.
Manifestarea de protest face parte din seria evenimentelor care au loc în cadrul Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, găzduit la Galaţi. La forum participă circa 200 de lideri ai organizaţiilor studenţeşti din ţară.