Întâlnirea desfăşurată vineri dimineaţă între reprezentanţii conducerii, şi anume directorul general Ribo Bruno şi directorul Direcţtiei de Resurse Umane, Mihaela Crăciun, şi cei ai sindicatelor a avut pe ordinera de zi prezentarea situaţiei unităţii, un alt punct al discuţiilor fiind legat de soarta UPSRS. În mod inexplicabil, sau poate că nu, unii dintre reprezentanţii conducerii le-au sugerat sindicaliştilor să nu mai comunice mass mediei ceea ce se discută în cadrul şedinţelor respective, motivul invocat fiind acela că ar afla concurenţa şi că imaginea companiei ar fi afectată. Acum este greu de crezut că reprezentanţii concurenţei află doar din mass media ceea ce se întâmmplă în combinat şi că nu ar avea alte mijloace de a afla ceea ce ar dori să afle. Deşi secretomania se pare că se doreşte a fi cuvântul de ordine iar mesajele care să fie transmise să fie doar unele liniştitoare, pentru ca anumite lucruri să aibă loc fără mare tam-tam, situaţia din păcate nu este aşa de roz, acest lucru reieşind şi din discuţiile purtate vineri dimineaţă.
Potrivit reprezentantului Sindicatului Solidaritatea, Dănuţ Blându, reprezentanţii conducerii au anunţat că Laminorul de Tablă Groasă 1 ar urma să repornească în cursul lunii iunie şi va rămâne în ograda Combinatului, fiind deja angajate 80 de persoane care vor lucra la acest obiectiv iar selecţia personalului va continua, fiind luată în calcul posibilitatea ca unii dintre angajaţii care lucrează la UPSRS să fie transferaţi la laminor. Potrivit declaraţiei lui Blându Dănuţ, reprezentanşii conducerii au anunţat că se face o reevaluare a personalului, inclusiv cel de conducere, urmând ca în cursul anul viitorului acesta să fie redus cu 15%. Dar viitorul roz al Combinatului, în viziunea reprezentanţilor conducerii, nu se opreşte aici. Potrivit declaraţiei aceluiaşi lider de sindicat, ar urma să repornească şi furnalul 3, atunci când vor fi comenzi, iar peste 5-6 ani combinatul va funcţiona cu actualele capacităţi de producţie, aici fiind vorba şi de furnalul 5. În ceea ce priveşte soarta UPSRS, reprezentanţii conducerii au susţinut că nu ar fi luată o decizie, dar au spus că trebuie reduse costurile şi că vor fi aduse din străinătate anumite piese, care până acum erau produse de UPSRS.
”Nu s-a spus care va fi soluţia în ceea ce priveşte personalul de la UPSRS care nu va putea fi mutat la alte locuri de muncă din Combinat, adică dacă vor fi disponibilizaţi sau dacă se va da o schemă de autodisponibilizare”, ne-a mai declarat reprezentantul Soldarităţii, Blându Dănuţ.
Partea nevăzută a discuţiilor
Deşi conducerea Combinatului doreşte ca anumite informaţii, discutate în timpul şedinţei, să nu mai ajungă la urechile presei, rugăminte care a fost sprijinită şi de liderul Ilinca Diaconu, potrivit informaţiilor noastre, la întâlnire, cei din conducere le-ar fi spus sindicaliştilor prezenţi că situaţia nu este una tocmai foarte bună, în sensul că nivelul comenzilor este mic, la fel ca şi nivelul preţurilor. Potrivit informaţiilor noastre, s-a mai afirmat că productivitatea de la combinatul gălăţean este cea mai mică, comparativ cu alte unităţi ale grupului, şi că trebuie luate măsuri pentru reducerea costurilor. Potrivit aceloraşi informaţii, productivitatea la combinatul gălăţean ar fi de 198 de tone de oţel pe cap de salariat, informaţie prezentată de cei din conducere dar care nu trebuia dată publicităţii. De asemenea, potrivit informaţiilor noastre, preţul de vânzare al produselor pe piaţa turcească sunt departe de a fi competitive comparativ cu cele practicate de firmele turceşti renumite, care sunt concurenţi tradiţionali.
”Îmi menţin toate declaraţiile făcute până joi”
Ne-a declarat liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, care nu a fost prezent la şedinţa respectivă şi care susţine că nu îşi retrage afirmaţiile legate de calitatea proastă a produselor fabricate de LT1 precum şi la soarta pe care o va avea UPSRS. „Cei din conducere au zis în cadrul şedinţei de vineri că am transmis presei informaţii neadevărate, care strică imaginea combinatului. Eu îmi menţin toate declaraţiile şi mai afirm că multe lucruri din ceea ce au zis reprezentanţii conducerii în şedinţă nu sunt reale. Timpul va demonstra cine a avut dreptate. Nivelul de comenzi este scăzut deoarece calitatea produselor nu este bună, şi aici mă refer în special la LTG1, deoarece nu s-au făcut de-a lungul anilor investiţiile care trebuiau. Tot ceea ce se doreşte este să fie linişte, pentru că acest combinat trebuie să se închidă încetul cu încetul, fără ca lumea să protesteze”, ne-a declarat Gheorghe Tiber. ”Am înţeles că ni s-a interzis să spunem presei ce se întâmplă în Combinat. Mie nu îmi va închide nimeni gura”, a mai spus Tiber.
Viitorul combinatului, unul roz în viziunea conducerii unităţii
ArcelorMittal Galaţi intenţionează să reia producţia la Laminorul de Tablă Groasă nr. 1, peste câteva săptămâni, a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al Combinatului, Dorian Dumitrescu. “Avem în vedere să repornim acest laminor pentru că dorim să ne creştem flexibilitatea în privinţa producerii de table groase, să evităm blocaje la Laminorul de Tablă Groasă nr. 2, să îmbunătăţim serviciile precum şi nivelul livrărilor la timp pentru clienţi şi să oferim o paletă diversificată de produse”, a spus Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi. În comunicatul de presă remis de către conducerea companiei se mai arată că, odată cu funcţionarea ambelor laminoare de tablă groasă în operare, unitatea de la Galaţi poate ajunge la o capacitate de 1 milion de tone pe an.