Potrivit declaraţiei liderului Sindicatului Democratic Metalurgistul, Radu Nelu, directorul general al Combinatului a comunicat faptul că principiile de bază ale noii scheme de plecare voluntară vor fi aceleaşi cu principiile schemei de plecări voluntare anterioare şi că suma fixă maximă care va fi acordată se va ridica la 30.000 de lei, urmând ca suplimentar, în funcţie de vechimea în muncă, să se acorde un număr de până la 24 de salarii, plătite câte unul în fiecare lună. Directorul general al Combinatului le-a spus sindicaliştilor că nu există o ţintă legată de numărul siderurgiştilor care ar trebui să plece, dar se va analiza fiecare cerere pentru a nu se mai repeta anumite situaţii din trecut, şi anume ca anumite sectoare să aibă deficit de personal. „Ni s-a comunicat faptul că angajaţii Combinatului vor putea depune cereri de autodisponibilizare începând cu data de 1 februarie şi până la mijlocul lunii martie, urmând ca departamentele să analizeze solicitările până pe 1 aprilie 2011. Directorul general ne-a mai spus că plecările vor fi programate şi vor avea efectiv loc în trimestrele 2 şi 3”, ne-a mai declarat liderul Sindicatului Democratic Metalurgistul şi vicepreşedinte al FSS Metarom Galaţi, Radu Nelu. Acesta ne-a mai declarat că sindicaliştii au atras atenţia asupra faptului că salariile angajaţilor sunt mici. „Am spus că nu mi se pare normal să existe fonduri care să fie folosite pentru ca angajaţii să fie stimulaţi să plece prin aplicarea acestei scheme de plecare voluntară, dar să nu existe fonduri pentru ca angajaţii să fie stimulaţi să rămână, adică să beneficieze de o creştere corespunzătoare a salariilor”, ne-a mai declarat liderul de sindicat Radu Nelu. Acesta a făcut un apel la toţi siderurgiştii care ar dori să se autodisponibilizeze să îşi analizeze foarte bine situaţia şi să ia o decizie astfel încât să nu regrete apoi că au rămas sau au plecat din Combinat. Îndemnul liderului de sindicat este cu atât mai de luat în seamă în condiţiile în care există o criză a locurilor de muncă, deci siderurgiştii care vor decide să spună adio locului lor de muncă nu prea vor avea şansa să îşi găsească un nou job, iar banii se vor cheltui relativ repede. Una din întrebările la care directorul general al Combinatului a evitat să dea un răspuns exact sindicaliştilor a fost dacă şi siderurgiştii care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot beneficia de noua schemă de plecări voluntare. O altă întrebare la care trebuie să se dea un răspuns este dacă siderurgiştii vor trebui să plătească impozit pentru recompensele financiare acordate, adică dacă acestea vor fi considerate venit şi dacă da, cu cât vor fi impozitate.
Punctul de vedere oficial al conducerii Combinatului
Purtătorul de cuvânt al conducerii Combinatului, Dorian Dumitrescu, a transmis un comunicat de presă în care precizează următoarele: „ArcelorMittal Galaţi a anunţat astăzi angajaţii şi partenerii sociali privind lansarea unei scheme de plecări voluntare. Programul se va derula până la jumătatea lunii martie şi oferă un pachet financiar atractiv celor care doresc să plece din Combinat. Toate cererile de plecare trebuie să fie agreate şi de Companie”. Comunicatul de presă conţine şi o declaraţie a directorului general al Combionatului, Thierry le Gall: „Dorim să creştem productivitatea muncii pentru a deveni mai competitivi, pe o piaţă dificilă. De asemenea, în felul acesta se va limita, pe viitor, posibilitatea de a se intra în şomaj tehnic în perioadele în care piaţa va înregistra scăderi”.
O recompensă financiară fixă mai substanţială
Surse din cadrul Combinatului ne-au declarat că actuala schemă de plecare voluntară ar fi diferită de cea anterioară, care a fost lansată în cursul lunii decembrie 2008 şi a durat până în cursul lunii martie 2009, doar în ceea ce priveşte cuantumul sumei fixe care va fi acordată în momentul plecării. Potrivit aceloraşi surse, recompensa financiară fixă, care are valori diferite în funcţie de suma cheltuită de societate cu fiecare angajat, ar fi mai mare cu 5.000 de lei. Potrivit aceloraşi surse, este vorba de includerea în suma fixă a celor 5.000 de lei acordaţi siderurgiştilor care aveau probleme de sănătate mari şi care puteau dovedi acest lucru cu documente justificative. Reamintim că vechea schemă de plecări voluntare stipula că angajaţii care au până la 5 ani vechime la Combinat vor primi doar o recompensă în valoare de 10.000 de lei. În cazul unei vechimi cuprinse între 5 şi 10 ani, se acorda lunar, timp de 6 luni, un salariu net câştigat în luna anterioară plecării, la care se adăuga o recompensă financiară a cărei valoare este stabilită în funcţie de cuantumul sumei cheltuite de companie cu salariatul respectiv în luna noiembrie. Astfel, recompensa financiară acordată angajaţilor era de 20.000 de lei (dacă suma cheltuită de companie cu salariatul era de până la 2.050 de lei), de 23.000 de lei (în cazul în care costul salarial al companiei era cuprins între 2.050 de lei şi 2.400 de lei), respectiv de 25.000 de lei, dacă suma cheltuită de companie cu salariatul era de peste 2.400 de lei. Un angajat care are o vechime cuprinsă între 10 şi 15 ani a primit lunar, timp de 9 luni, salariul net realizat în luna anterioară plecării, la care se adăuga recompensa financiară care i se cuvinea în funcţie de suma cheltuită cu el de societate. Pentru o vechime cuprinsă între 15 şi 20 de ani, pe vechea ordonanţă s-a acordat lunar, timp de 12 luni, salariul net din luna anterioară plecării, plus recompensa financiară cuvenită în funcţie de acelaşi criteriu. Angajaţii care au avut o vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani au primit lunar, timp de 15 luni, câte un salariu plus recompensa financiară cuvenită. Pentru o vechime cuprinsă între 25 şi 30 de ani salariul net s-a acordat timp de 18 luni (la care se adăuga recompensa financiară), iar în cazul a peste 30 de ani de vechime, pe lângă recompensa financiară s-a acordat lunar, timp de 24 de luni, salariul net. Plata indemnizaţiilor lunare s-a făcut numai până la data îndeplinirii vârstei standard de pensionare
Autodisponibilizările, modalitatea aleasă pentru a reduce personalul
Schemele de plecare voluntară lansate de-a lungul anilor, cunoscute sub numele de ordonanţe, a fost modalitatea găsită de cei din conducerea Combinatului pentru a reduce numărul de angajaţi. Şi a fost folosită şi în primii 4 ani de la privatizarea Combinatului, când potrivit clauzelor sociale ale contractului de privatizare, noul patron nu avea voie să facă disponibilizări de personal. Dar a fost găsită o găselniţă, şi anume lansarea schemelor de plecare voluntară, prin care siderurgiştii erau stimulaţi financiar să renunţe la locul lor de muncă. Prin această metodă, peste 13.000 de siderurgişti au îngroşat în ultimii ani rândul şomerilor în schimbul recompenselor financiare acordate, iar unii din ei au încercat din nou să se angajeze în Combinat după ce au cheltuit banii.