Vineri, la Galaţi, a avut loc lansarea Campaniei de promovare a poveştilor de succes ale femeilor de afaceri a proiectului PRO FAM - Reintegrarea pe piaţa muncii a mamelor copiilor cu dizabilităţi din regiunile Bucureşti Ilfov, Centru şi Sud-Est prin dezvoltarea sistemului de competenţe şi aptitudini antreprenoriale şi prin obţinerea de noi calificări solicitate pe piaţa muncii. Proiectul, cofinanţat de UE, din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, urmăreşte integrarea socială şi profesională a 950 de mame ale copiilor cu dizabilităţi, pentru atragerea acestora fiind organizate campanii de promovare a poveştilor de succes ale altor mame cu copii cu dizabilităţi. Proiectul vizează crearea unor şanse egale de dezvoltare a competenţelor şi aptitudinilor mamelor copiilor cu dizabilităţi prin participarea acestora la programe de calificare şi instruire, în vederea includerii pe piaţa muncii şi iniţierea de activităţi independente, contribuind la creşterea încrederii şi stimei de sine a beneficiarilor direcţi.
Proiectul oferă cursuri, gratuite, de calificare în diverse meserii (florar decorator, patiser, manichiură, pedichiură, cofetar) pentru 750 de femei şi alte cursuri de iniţiere în competenţe antreprenoriale pentru alte 200 de femei. La finalul cursurilor, absolventele primesc şi o subvenţie direct proprţională cu numărul de ore de curs, sumă de minim 800 de lei (pentru meserii) sau 1.200 de lei (pentru antreprenoriat), bani cu care femeile îşi pot începe propria afacere. Deja, în cadrul proiectului, se organizează cursuri de patiser în Bucureşti şi Focşani şi de florar-decorator, în Tg. Mureş.
Proiectul se va finaliza în luna octombrie 2015, este implementat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, în parteneriat cu Asociaţia Prietenii Monicăi, un ONG condus de Beatrice Iordache, o mamă a unui copil cu dizablităţi.
Povestea de succes a unei femei, de carieră ...mamă!
„Fiecare mamă care are un copil cu dizabilităţi poartă pe faţă o mască socială. În fiecare dimineaţă, când ieşim din casă, ne punem masca socială şi ieşim în lume. În casă însă, între pereţi, atunci când suntem singure, ne dăm jos masca şi plângem. Uneori, mama unui copil cu dizabilităţi uită de sine, se lasă în marea lacrimilor, însă nu aceasta este soluţia. Eu sunt mama Monicăi şi vreau să vă spun că am reuşit să-mi scot fiica din autism”, le-a declarat, părinţilor, Beatrice Iordache. Femeia a povestit mamelor cum a reuşit ea să îşi transforme fiica, dintr-un copil cu autism într-o adolescentă de 17 ani, educată, olimpică la limba engleză, cunoscătoare a limbii franceze şi japoneze. Pentru salvarea Monicăi, mama ei şi-a dedicat viaţa dar şi cariera profesională, o experienţă de viaţă pe care acum o împărtăşeşte altor mame aflate în astfel de situaţii: „Eu mi-am scos copilul din autism şi Monica mă întreba că unde o duc dacă o scot din autism? Şi atunci m-am gândit să lucrez la mentalitatea oamenilor, să ajut familiile cu copii cu autism şi alte probleme de sănătate şi aşa a apărut ideea proiectului PRO FAM”.
În sala de conferinţe s-au aflat numeroase mame ale copiilor cu autism, persoane care suferă de două ori din cauza lipsei unui loc de muncă: în primul rând, financiar, şi în al doilea rând, social. „Înainte lucram la o brutărie, totul era OK... Socializarea îmi lipseşte cel mai mult, mie îmi place să vorbesc, să comunic... asta, lipsa de socializare m-a dărâmat... Este greu şi cu banii, să nu ai un loc de muncă. Terapia ABA este foarte scumpă, părinţii cu astfel de copii ştiu... Statul îmi dă salariul de asistent personal, de 700 de lei, iar copilul are alocaţie dublă, de 84 de lei, plus 91 de lei pentru că are certificat de handicap grav. Atât. Doar o lecţie de logopedie costă 50 de lei/oră... Plătim în limita bugetului... nu ne permitem, o terapie completă costă mii de euro. Vreau să mă angajez, de aceea am venit la acest proiect”, spune Liliana Stroia, o gălăţeancă de 36 de ani, mamă a doi copii - o fată perfect sănătoasă şi mezinul, un băieţel de 6 ani, diagosticat cu autism.
Dincolo de avantajul material al unui curs de calificare, sesiunile de instruire au şi un alt scop, terapeutic, a explicat şi Doiniţa Ciobanu, psiholog în cadrul proiectului PRO FAM: „Mamele care vin la aceste cursuri îşi împărtăşesc unele altora experienţele, lucru care le întăreşte şi le dă speranţe”.