Statuia lui Eminescu din parcul ce îi poartă numele este iar întreagă. Ieri dimineaţă, autorităţile au montat la loc mâna muzei statuii, mână care până acum a fost furată sau vandalizată de peste 20 de ori. De frica hoţilor, muza statuii lui Eminescu din Galaţi are mână doar două zile pe an, o dată la aniversarea naşterii şi o dată la comemorarea morţii marelui poet.
„Am repus mâna muzei la loc. Este învelită în flori, asta şi ajută să fie montată şi să se ţină. După eveniment o luăm şi o punem din nou în depozit”, a spus Radu Benone de la Ecosal. Şi Poliţia Locală a intrat în dispozitiv special. „Poliţia Locală Galaţi a luat decizia, de pe data de 14 ianuarie dimineaţa, de a intra în dispoziv special în Parcul Eminescu. Poliţiştii vor patrula zona 24 din 24 de ore, până la finalizarea manifestărilor dedicate marelui poet naţional. Pentru a nu exista timpi morţi, schimbul de tură se face direct în parc”, a declarat Aurelia Matei, Poliţia Locală Galaţi.
De obicei grupul statuar era vandalizat cu doar câteva zile înainte de aniversarea marelui poet. Grav este că nici actuala copie a mâinii muzei nu este în stare prea bună, aşa că este strânsă cu un sistem mascat de o jerbă din flori. Deci gălăţenii nu mai pot vedea statuia integral, cu mâna muzei care ţine o făclie, ci doar jerba cu flori.
„Nu cred că este în regulă că nu se mai poate vedea făclia, care este un simbol special. În plus, mă îngrijorează faptul că ansambul are o mulţime de crăpături, de la ger, şi trebuie urgent reparată şi protejată într-un spaţiu special”, a declarat Gheorghe Andreescu, artistul platic gălăţean care a făcut toate copiile mâinii muzei.
Gălăţenii sunt supăraţi că a devenit o tradiţie atât vandalizarea statuii cât şi faptul că, de doi ani, statuia este întreagă doat câte două zile pe an. „Nu cred că îşi fac treaba nici cei care o păzesc. Păi cum, cu camere şi gardieni, să nu poată sta statuia întreagă decât câte o zi?! Devine o tradiţie să se întâmple aşa... păcat. Este mare nesimţirea celor care au vandalizat statuia, ca de răul lor să ajungem aşa”, spunea Ion Vasile.
„Eu cred că ăstia de au stricat statuia nici nu ştiu cine este Eminescu. Dar nu e frumos aşa... În loc să fim mândri că aveam ceva special în oraş, că e prima statuie a lui din ţară, noi ne batem joc de ea”, spunea supărat Gheorghe Avieriţei.
Documentele care atestă dezvelirea şi unicitatea statuii lui Eminescu de la Galaţi se găsesc în cadrul colecţiilor speciale ale Biblotecii „V.A. Urechia”.