19 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nereguli la Combinat
Nereguli la Combinat
Acest lucru l-au constatat inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi în urma unui control efectuat în perioada 11-13 octombrie la solicitarea sindicaliştilor de la Solidaritatea pe platforma siderurgică şi care a vizat modul de organizare şi de desfăşurare a activităţii de întreţinere a echipamentelor de muncă aflate sub incidenţa ISCIR şi modul cum sunt exploatate acestea în unele uzine de pe platforma Combinatului. Concluziile controlului au făcut obiectul unui raport prezentat ieri de şeful ITM, Ionel Petrea, în cadrul Comisiei de dialog social. Şedinţă de dialog social care s-a desfăşurat fără mass media, care de câteva luni bune nu mai este prezentă la aceste întâlniri deoarece nu mai este invitată. Şeful ITM Galaţi a făcut un rezumat al datelor prezentate în raport iar la sfârşit liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a făcut câteva aprecieri legate de controlul inspectorilor de muncă pe platforma siderurgică precum şi de rezultatele verificării, afirmând însă că întotdeauna este loc de mai bine.

Sancţiuni contravenţionale şi măsuri cu termene precise de rezolvare

În raportul întocmit de inspectorii de muncă se arată că în urma controalelor au fost constatate 16 neconformităţi iar pentru eliminarea acestora au fost stabilite 23 de măsuri cu termene precise şi responsabilităţi clare, fiind aplicate 4 sancţiuni contravebţionale şi fiind dispusă oprirea unui pod rulant până la remedierea defecţiunilor. Practic ţinta controalelor au fost departamentul oţelării, ULP, departamentul mentenanţă şi piese de schimb, fiind analizate podurile rulante, macaralele portal, automacaralele, electroplanele, grinzile rulante, trolii. În ceea ce priveşte întreţinerea, reviziile periodice şi reparaţiile instalaţiilor de ridicat, s-a constatat că la toate secţiile aceste lucrări se execută de personal bine instruit, constituit din echipe conduse şi supravegheate de personal de specialitate, lucrările de revizii capitale fiind făcute de societăţi avizate ISCIR. Legat de neregulii, s-a constatat că lucrările de revizii nu se fac la toate echipamentele la termenele specificate în planurile de revizii şi reparaţii anuale aprobate, reparaţiile la multe din echipamente nu se fac în funcţie de numărul orelor de exploatare ci în funcţie de starea tehnică a utilajelor şi nu se respectă şi nu se completează întotdeauna rubricile registrelor de urmărire în exploatare a echipamentelor. Legat de starea tehnică a echipamentelor de muncă verificate, la capitolul deficienţe s-a enumerat gradul de uzură avansat al cabinelor unor macarale (construcţii metalice corodate, deteriorate, ce permit pătrunderea apei, lipsa geamurilor sau geamuri crăpate, care împiedică vizibilitatea), nedotarea cu instalaţii de climatizare şi cu stingătoare de incendiu a tuturor cabinelor, iluminarea insuficientă a unor locuri de muncă.
„Sunt unele poduri care, deşi au consemnate în registre defecţiuni (electrice, mecanice), au funcţionat în această stare. Poduri rulante cu sarcina de 200 tf din sectorul primire fontă, OLD1, sunt exploatate uneori cu depăşirea sarcinii maxim admise, aceste poduri nefiind prevăzute cu limitatori de suprasarcină. În unele secţii podurile prezintă trepidaţii la deplasarea pe căile de rulare, fapt ce conduce la apariţia afecţiunilor dorsolombare la macaragii, slăbirea sistemelor de frânare, întreruperea alimentării cu energie electrică, decuplarea elementelor acţionate electric. Unele căi de rulare a podurilor prezintă denivelări accentuate la îmbinări”, se arată în raportul semnat de şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.


Articole înrudite