Deşi medicamentele sunt indispensabile pentru tratarea multor boli, gustul lor amar rămâne o problemă pentru pacienţi, mai ales pentru copii şi vârstnici. Specialiştii spun că această caracteristică are legătură cu natura, deoarece multe substanţe active din farmacie provin din plante şi organisme marine care, pentru a se apăra de prădători, au dezvoltat compuşi chimici cu gust respingător.
Organismul uman a învăţat să perceapă amarul ca un semnal de alarmă împotriva substanţelor toxice, iar acest reflex natural se regăseşte şi în cazul medicamentelor. Chiar dacă tehnologia modernă permite izolarea şi adaptarea compuşilor naturali pentru a fi siguri şi eficienţi, gustul neplăcut rămâne greu de eliminat.
Problema nu ţine doar de aromă, ci de întreaga experienţă senzorială: mirosul, textura şi aspectul medicamentului pot influenţa modul în care pacientul îl acceptă. Acest aspect este cu atât mai important în cazul copiilor şi al persoanelor în vârstă.
Industria farmaceutică investeşte constant în soluţii pentru a masca gustul amar, folosind îndulcitori, arome, învelişuri speciale sau modificări chimice. Totuşi, găsirea unei formule ideale care să fie şi eficientă, şi plăcută la administrare rămâne o provocare. (sursa stiripesurse.ro)
Foto: rasci.ro