În amfiteatrul Spitalului de Urgenţă Galaţi a avut loc un simpozion regional dedicat discutării elementelor de noutate ce apar în managementul obezităţii. Activitatea a fost organizată de Facultatea de Medicină din Galaţi împreună cu Spitalul de Urgenţă şi Colegiul Medicilor. Prof.dr. Aurel Nechita, dr. Magdalena Moroşanu şi dr. Ginel Baciu sunt doar câteva dintre prezenţele medicale de la simpozion. „Nu scăderea brutală în greutate este ceea ce ţintim iniţial. Trebuie să fie schimbat regimul de alimentaţie şi de viaţă ale persoanei care are aceste probleme, trebuie reechilibrat metabolismul. Apoi, ca o consecinţă a acestei curăţenii făcute în organism, se va scădea în greutate treptat şi sănătos. Un factor important al prevenirii obezităţii, dar care susţine şi scăderea sănătoasă în greutate, este mişcarea. 30 de minute de mers pe jos scad posibilitatea de a face diabet şi implicit cresc rezistenţa organismului şi ajută la scăderea în greutate. Pentru că, din păcate, obezitatea şi diabetul sunt afecţiuni care merg mână în mână”, a declarat dr. Magdalena Moroşanu, reprezentantul gălăţean al Societăţii Române de Diabet şi Boli Metabolice şi cadru didactic al Facultăţii de Medicină.
Obezitatea la copii este mult mai periculoasă decât cea a adulţilor. Copiii obezi au o durată mai scurtă de viaţă în general şi riscă să îşi petreacă toată viaţa adultă luptându-se cu afecţiuni pe care nu le-ar fi avut dacă aveau o greutate normală. „Din păcate, populaţia consideră încă faptul că maximul de sănătate înseamnă gras şi frumos. Nici pentru adulţi aceasta nu este o definiţie corectă, dar pentru copii situaţia este chiar gravă. Obezitatea la copii este mult mai periculoasă decât aceea care apare la adult. A crescut, din păcate, foarte mult numărul copiilor obezi. Nici nu e greu, dacă ne gândim că suntem predispuşi genetic la obezitate. Întotdeauna vom alege gustul sărat sau dulce în detrimentul celui amar sau acru caracteristic legumelor şi unor fructe”, a precizat dr. Ginel Baciu.
Din 1996 şi până în 2004 a crescut numărul obezilor ajungând la 40-50% din totalul populaţiei. Din păcate, foarte afectaţi sunt copiii. Cinci fructe şi legume consummate pe zi, fără mâncare fast food, maxim o oră de stat în faţa televizorului sau calculatorului şi multă mişcare sunt regulile care, odată urmate, menţin copiii la grutatea normală.